Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Σεπ-2019 14:16

  Εγκλωβισμένο σε αρνητικά εδάφη το Χρηματιστήριο

  Εγκλωβισμένο σε αρνητικά εδάφη το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά πτωτικά, σβήνοντας σταδιακά τα εβδομαδιαία κέρδη του, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δείχνει κάποια σημάδια να οριοθετήσει τις πιέσεις των πωλητών ειδικά σε τίτλους που έχουν σημαντικές αποδόσεις στο 5ήμερο. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,65% στις 868,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.150,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,10% στις 813,97 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ κάνει καθημερινά μικρά ανοδικά βήματα, δείχνει ανήμπορο να αυξήσει τις συναλλαγές του και να κάνει την ανοδική διαφυγή που η πλειονότητα των τίτλων αναμένει. Και όπως επισημαίνει ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, παρά τα θετικά μηνύματα του road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το βελάκι των ξένων οίκων δείχνει αναμονή προς το παρόν.

  Και ο βασικός λόγος για αυτή τη στάση ήταν τόσο η σημερινή λήξη των παραγώγων και της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE, όσο και η πρόσφατη αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον Περσικό κόλπο και όχι μόνο, που αυξάνουν την αστάθεια στην ήδη πληγωμένη παγκόσμια οικονομία. Και το ΧΑ θα πρέπει να βρει σημαντικούς εσωτερικούς καταλύτες για να αλλάξει τη στάση του.

  Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών οριοθετούνται στις 891, 902, μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 868 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία του εύρους 860- 847 μονάδων. Κρίσιμο επίπεδο για τον FTSE25 είναι το επίπεδο 2177-2183 μονάδων.

  Βέβαια, θετικά λειτουργεί το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδεύει σιγά σιγά κάτω και από το 1,3% καθώς σήμερα υποχωρεί στο 1,316% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 184 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ ήπια πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται επίσης σε χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές έχει "βυθιστεί" στο 1,738% ενώ στο 25ετές αγγίζει μόλις το 2,19%, με πτώση άνω του 3% και για τους δύο τίτλους οι οποίοι "χτυπούν" επίσης νέα ιστορικά χαμηλά.

  Στο ταμπλό τώρα, Cenergy και Titan σημειώνουν απώλειες 2,42% και 2,30% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Coca Cola, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Πειραιώς, Aegean, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ. Η Εθνική κινείται με κέρδη 1,83%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020