Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 17:27

  Στις δημοπρασίες το θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου

  Στις δημοπρασίες το θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διόρθωση τίτλων, αλλά όχι Γενικού Δείκτη, ήταν η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε σε θετικά εδάφη, υπό τη στήριξη αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, ιδίως τραπεζικών, η πίεση των κινήσεων κατοχύρωσης των κερδών στην πλειονότητα των τίτλων δεν έλειψε.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 873,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,14 μονάδων (-0,39%) και 875,86 μονάδες (+0,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,35%, στις 2.167,71 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.354,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 813,18 μονάδες.

  Η νευρικότητα που εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών συνδέεται τόσο με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών όσο και με την αυριανή λήξη των παραγώγων. Το θετικό όμως είναι ότι παρά τις πιέσεις, στην πλειονότητα μάλιστα των τίτλων του, το Χρηματιστήριο κατάφερε να μείνει στις 870 μονάδες, απορροφώντας "διακριτικά" την προσφορά που υπήρξε.

  Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου τα περισσότερα χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο σπεύδουν να κατοχυρώσουν εντός ολίγων ημερών τα όποια κέρδη εμφανίζονται ανά διαστήματα, δείχνοντας μια μικρή αποστροφή στον κίνδυνο, το οποίο δεν έχει να κάνει πάντα με τις ελληνικές εξελίξεις.

  Αυτό φάνηκε και στο διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών να είναι θετικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά δεν γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμη "μακρύς", όπως και ο τελικός "στόχος" της κτήσης του investment grade που θα αλλάξει και τις ανάγκες διατήρησης διαθεσίμων, αλλά και την γενικότερη επενδυτική εικόνα της χώρας.

  Σε αυτό το μήκος κινήθηκε και η JP Morgan, η οποία έβαλε στο ραντάρ της τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς αποφάσισε να ξεκινήσει την κάλυψή τους, δίνοντας στάση "οverweight" για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, "ουδέτερη" για Alpha Bank και underweight για την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά οι επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να αγοράσουν Eurobank και ETE.

  Όπως αναφέρει, καθώς η εστίαση στην αντιμετώπιση των επισφαλειών αυξάνεται, εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες  βρίσκονται πλέον στην αρχή ενός μακρύ αλλά και με... λακκούβες, δρόμου προς την πλήρη ανάκαμψή τους. Τα πρώτα βήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τονίζει, και θεωρεί πως η αγορά πιθανώς υποτιμά το μέγεθος της μείωσης των επισφαλειών και το πόσο σύντομα θα τροφοδοτηθεί στα μεγέθη των τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για "κατάκτηση" ενός επίπεδου ROTE (απόδοση ιδίων ενσώματων κεφαλαίων) στο 7-10% μέχρι το 2022 για την ΕΤΕ και την Eurobank.

  Τέλος, παρά τη σημερινή εικόνα της Λ. Αθηνών, η αγορά ελληνικών ομολόγων έστειλε και σήμερα θετικά σήματα, με τις αποδόσεις όλων των διαρκειών να κινούνται ακόμη χαμηλότερα, μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σημαντικό "σήμα" για τις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 1,36% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 186 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

  Στο ταμπλό τώρα, το άλμα του 3,16% της Eurobank παρείχε σημαντικές στηρίξεις, ενώ άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ και Jumbo. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Coca Cola, Cenergy, Aegean, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η Lamda έκλεισε με απώλειες 3,25%, ο ΑΔΜΗΕ έχασε 2,82% και η Βιοχαλκο ολοκλήρωσε στο -1,38%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Motor Oil, Σαράντης, Titan και ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020