Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 16:00

  Αναζητούν κατεύθυνση τα futures της Wall Street μετά τις αποφάσεις της Fed

  Αναζητούν κατεύθυνση τα futures της Wall Street μετά τις αποφάσεις της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:05

  Με εναλλαγές προσήμων κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street την Πέμπτη στον απόηχο της δεύτερης διαδοχικής μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve στην κατεύθυνση της θωράκισης της οικονομίας από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  Αυτή την ώρα τα futures του βιομηχανικού Dow Jones κερδίζουν 46 μονάδες ή 0,18%, ενώ του S&P 500 ενισχύονται κατά 5,40 μονάδες ή κατά 0,18%. Τα futures του Nasdaq κινούνται στο +0,17% και τις +13 μονάδες.

  Την επενδυτική προσοχή μονοπωλούν σήμερα οι αποφάσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

  Ειδικότερα, η αμερικανική Fed μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο της την Τετάρτη, στο 1,75% με 2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα τρία ωστόσο από τα 10 μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής να διαφωνούν. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2016, κάτι που πυροδότησε αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

  Ακολούθησαν σήμερα οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι τρεις τράπεζες κράτησαν αμετάβλητη την πολιτική τους αν και προειδοποίησαν για την αύξηση των κινδύνων και της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, στο μεταξύ, αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

  Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την τελευταία έκθεση-καμπανάκι του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη. "Η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση αρχίζει ολοένα και περισσότερο να επηρεάζει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, εντείνοντας τους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης", προειδοποίησε στην έκθεση του ο Οργανισμός. 

  Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με εντεινόμενη προσοχή τις τελευταίες παρεμβάσεις της Fed για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

  Η New York Federal Reserve πραγματοποίησε σήμερα την τρίτη πράξη επαναγοράς (repos) μέσα σε τρεις ημέρες, προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα και να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Η τράπεζα διενήργησε repos 75 δισ. δολ. αγοράζοντας τίτλους από dealers.

  Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι το έλλειμμα  στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε ελαφρώς  το β' τρίμηνο στα 128,19 δισ. δολ. από το αναθεωρημένο μέγεθος των 136,19 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 128,0 δισ. δολ.

  Σε όρους ΑΕΠ το έλλειμμα έφτασε το 2,4% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, από 2,6% το α΄ τρίμηνο.

  Παράλληλα, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 2.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου, στις 208.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.

  Τέλος, η Philadelphia Federal Reserve κατέγραψε επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή ευθύνης της, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στις 12,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 16,8  μονάδες τον Αύγουστο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10,0 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020