Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 13:57

  Μάχες με τους πωλητές δίνει το Χρηματιστήριο

  Μάχες με τους πωλητές δίνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η νευρικότητα συνεχίζει να δίνει ρυθμό στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τους περισσότερους τίτλους του σε αρνητικά εδάφη, δοκιμάζει τα επίπεδα των 870 μονάδων που κατέκτησε χτες, χωρίς όμως οι πωλητές να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 870,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.156,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,54% στις 806,19 μονάδες.

  Παρά τη σημερινή εικόνα της Λ. Αθηνών, η αγορά ελληνικών ομολόγων στέλνει θετικά σήματα, με τις αποδόσεις όλων των διαρκειών να κινούνται ακόμη χαμηλότερα, μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σημαντικό "σήμα" για τις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 1,36% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 186 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

  Μάλιστα, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας πτωτικών επιτοκίων, οι τραπεζίτες προβλέπουν στο Capital.gr ότι τον Οκτώβριο - Νοέμβριο τα επιτόκια των τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θα υποχωρήσουν σε αρνητικά επίπεδα, ενώ σε διάστημα έξι μηνών, σε αρνητικό έδαφος θα έχουν περάσει και οι αποδόσεις των ομολόγων διάρκειας μέχρι  τριών ετών. Για το δεκαετές ομόλογο οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το spread του με το γερμανικό bund θα κλείσει στις 130 – 150 μονάδες βάσης μέσα στο επόμενο τρίμηνο από 200 μονάδες σήμερα.

  Στο μεταξύ, στο ραντάρ της JP Morgan βρίσκονται πλέον οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς αποφάσισε να ξεκινήσει την κάλυψή τους, δίνοντας στάση "οverweight" για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, "ουδέτερη" για Alpha Bank και underweight για την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά οι επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να αγοράσουν Eurobank και ETE.

  Όπως αναφέρει, καθώς η εστίαση στην αντιμετώπιση των επισφαλειών αυξάνεται, εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες  βρίσκονται πλέον στην αρχή ενός μακρύ αλλά και με... λακκούβες, δρόμου προς την πλήρη ανάκαμψή τους. Τα πρώτα βήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τονίζει, και θεωρεί πως η αγορά πιθανώς υποτιμά το μέγεθος της μείωσης των επισφαλειών και το πόσο σύντομα θα τροφοδοτηθεί στα μεγέθη των τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για "κατάκτηση" ενός επίπεδου ROTE (απόδοση ιδίων ενσώματων κεφαλαίων) στο 7-10% μέχρι το 2022 για την ΕΤΕ και την Eurobank.

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημειώνει απώλειες 2,50%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Σαράντη, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, Titan, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΟΛΠ, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ και Εθνική προσπαθούν να παράσχουν στηρίξεις με το +1,89% και +1,18% που καταγράφουν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Eurobank, Πειραιώς, Φουρλής και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή οι Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020