Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 22:49

  Wall Street: Πήρε πίσω την αρχική της αντίδραση στις αποφάσεις της Fed

  Wall Street: Πήρε πίσω την αρχική της αντίδραση στις αποφάσεις της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:25

  Με ένα ισχυρό comeback το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, η Wall Street ανέκτησε μέρος του εδάφους που έχασε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed, με τον Dow Jones να αντιστρέφει, μάλιστα, πτώση άνω των 200 μονάδων.

  Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το εύρος του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου κατά 25 μ.β., σε ευθυγράμμιση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, άλλα έγειρε αμφιβολίες για το αν θα ακολουθήσει άλλη μείωση το τρέχον έτος ή το επόμενο.

  Ο Dow Jones ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13% ή κατά 36,28 μονάδες στις 27.147 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας, ο βιομηχανικός δείκτης έχανε 211,65 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,03 μονάδων ή 0,03%, στις 3.006 μονάδες, ανακάμπτοντας από απώλειες 26,97 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 0,11% ή κατά 8,62 μονάδες στις 8.177 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει 99,80 μονάδες.

  Η επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed μείωσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος του 1,75%-2%, με 7 ψήφους υπέρ σε σύνολο 10. Στη ανακοίνωση που συνόδευε τις αποφάσεις, η επιτροπή σημείωνε, ωστόσο, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας πως "η βιώσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, οι ισχυρές συνθήκες απασχόλησης και ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο της Fed είναι τα πιο πιθανά αποτελέσματα".

  Η "γλώσσα" της ανακοίνωσης ενίσχυσε τους φόβους πως η μείωση της Τετάρτης θα ήταν η τελευταία του έτους.

  Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν να διευρύνει τις ήπιες απώλειες που σημείωνε πριν την ανακοίνωση της Fed, αλλά άρχισε να τις "μαζεύει" την ώρα που ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell εξηγούσε το σκεπτικό των αποφάσεων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Ο Powell άφησε να εννοηθεί πως ίσως η Fed χρειαστεί να επεκτείνει τον ισολογισμό της προκειμένου να καταπολεμήσει την έλλειψη ρευστότητας που βασανίζει τελευταία την αγορά χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Fed της Νέας Υόρκης διοχέτευσε ρευστότητα στην αγορά για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, κίνηση που επανέλαβε και σήμερα μέσω διενέργειας repos.

  Σημειώνεται ότι κατά της κίνησης της Fed ψήφισαν ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης κατά 0,5% αλλά και ο Πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Esther George και ο Πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Eric Rosengren οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο εύρος του 2%-2,25%. 

  Επιχειρήσεις-μάκρο

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της FedEx Corp. κατέγραψε πτώση 12,9%, τη μεγαλύτερη από το 2008, μετά την ανακοίνωση κερδών που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η εταιρεία logistics αναθεώρησε καθοδικά το outlook, επικαλούμενη τις "αυξημένες εμπορικές εντάσεις".

  Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή της AT&T, (-1,1%) εν μέσω δημοσιευμάτων πως οι τραπεζίτες πιέζουν τον κολοσσό τηλεπικοινωνιών να ξεφορτωθεί τη μονάδα DirecTV.

  Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 12,3% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα παρουσίαζαν αύξηση 4,1%. Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες, ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας στην αγορά, αυξήθηκαν κατά 7,7%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020