Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 11:20

  ΗΠΑ: Παρέμβαση Fed για να μειώσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού - η πρώτη από το 2008

  ΗΠΑ: Παρέμβαση Fed για να μειώσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού - η πρώτη από το 2008
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 η Federal Reserve διοχέτευσε ρευστότητα στις αγορές χθες, Τρίτη, προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια, ενώ ανακοίνωσε και νέα παρέμβαση για σήμερα, Τετάρτη.

  Ειδικότερα, η New York Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει αργότερα σήμερα την δεύτερη αντίστροφη συναλλαγή (repurchasing operation) μέσα στην εβδομάδα, μετά τη διενέργεια repos ύψους 53 δισ. δολ. το πρωί της Τρίτης.

  Η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να διενεργήσει repos έως 75 δισ. δολ. την Τετάρτη.

  Στο πλαίσιο των πράξεων επαναγοράς, η κεντρική τράπεζα προσωρινά αγοράζει ομόλογα και άλλους τίτλους υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης από dealers προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα.

  Η απόφαση έρχεται μετά την πρόσφατη εκτίναξη των επιτοκίων επαναγοράς, ένα επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού που χρησιμοποιείται από hedge funds και τράπεζες.

  Οι πιέσεις σχετίζονται με ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ως αποτέλεσμα της αύξησης στον ομοσπονδιακό δανεισμό και της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να συρρικνώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed μειώνει τη συμμετοχή της καθώς δεν αγοράζει νέους τίτλους όταν ωριμάζουν, ουσιαστικά αφαιρώντας χρήματα από το χρηματοοικονομικά σύστημα, όπως αναφέρει η WSJ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ