Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 20:47

  Ακόμα και πάνω από τα $75 βλέπει το Brent η Goldman Sachs

  Ακόμα και πάνω από τα $75 βλέπει το Brent η Goldman Sachs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επιπτώσεις που θα έχει στην τιμή του πετρελαίου η επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα χρειαστεί το Ριάντ για να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου στα κανονικά επίπεδα, αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Goldman Sachs.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές της G.S., μια εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του Brent ακόμη και πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, καθώς η "ιστορική επίθεση” στις εγκαταστάσεις της Aramco διατάραξε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού του πλανήτη.

  Η επίθεση του Σαββάτου αποτέλεσε μια "ιστορικού μεγέθους διατάραξη κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκών υποδομών”, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. "Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει μια απότομη κλιμάκωση των απειλών για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ενώ αποδεικνύει ότι παρά τα αυξημένα μέτρα προστασίας η εγκατάσταση της Saudi Aramco -στο Abqaiq- είναι τελικά ευάλωτη”, τονίζουν. Παράλληλα, προσθέτουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος νέων επιθέσεων, επικαλούμενοι την αποτυχημένη επίθεση στην εγκατάσταση Shaybah τον περασμένο μήνα, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μετά την κίνηση του αμερικανικού υπουργείου ΕΞωτερικών να κατηγορήσει το Ιράν για αυτές τις επιθέσεις.

  "Εάν ο χρόνος διακοπής της παραγωγής που θα ανακοινωθεί ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες, εκτιμούμε ότι η τιμή του Brent θα εκτιναχθεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι”, σημειώνει η G.S. στο σημείωμα προς τους πελάτες της.

  Η προειδοποίηση της τράπεζας ακολούθησε την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην καρδιά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, σε δύο εργοστάσια της κρατικής εταιρείας Aramco, η οποία πρακτικά υπολογίζεται ότι αφαίρεσε από την αγορά 5,7 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

  Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια μικρότερης διάρκειας διακοπή αναμένεται να οδηγήσει και πάλι σε αύξηση των τιμών, της τάξης των 3 με 5 δολαρίων ανά βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

  Σημειώνεται ότι η τιμή του Brent πριν από λίγο κατέγραφε άνοδο άνω του 15%, ενώ η τιμή του αργού τύπου WTI κινούνταν 14,5% υψηλότερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020