Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 17:30

  Κέρδη κόντρα στους πωλητές διαρκείας στο Χρηματιστήριο

  Κέρδη κόντρα στους πωλητές διαρκείας στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και ολοκλήρωσε το πενθήμερο με απώλειες, πρόσθεσε στο ενεργητικό του τις επιτυχείς, αν και τιτάνιες, μάχες που έδωσε για τη διατήρηση της στήριξης των 850 μονάδων.

  Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 856,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 848,12 μονάδων (-0,29%) και 857,39 μονάδες (+0,80%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,25%, στις 2.117,11 μονάδες, ενώ στο +0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.342,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 790,94 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,42%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,77%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,97%.

  Μπορεί η εβδομάδα να έκλεισε με απώλειες για το ΧΑ, εντούτοις η "γεύση" που άφησε η αγορά στους long είναι ότι παρόλο που επί ένα τετραήμερο δοκιμάστηκε η στήριξη των 849-850 μονάδων, οι πωλητές δεν κατάφεραν να την σπάσουν. Και αυτό δημιούργησε προσδοκίες, σε μια αγορά που δείχνει ότι ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό, τόσο στις συναλλαγές της, όσο και στην διαφυγή από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

  Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν θετικές αναγνώσεις από τα αποτελέσματα εξαμήνου με κυριότερες αυτές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΚΡΙ- ΚΡΙ, Quest και Autohellas. Επίσης, το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ διατήρησε το θετικό κλίμα στα ελληνικά ομόλογα.

  Η μείωση, όμως, των συναλλαγών της αγοράς υποδηλώνει στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται στο νομοθετικό πλαίσιο για την δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου ειδικού σκοπού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις. Καταλύτης ανόδου σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ταχύτητα υλοποίησης των εν λόγω ζητημάτων, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.

  Από τη μεριά του, ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance τονίζει ότι παρά την προσπάθεια της νέας Κυβέρνησης για αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος με στοχευμένες κινήσεις, επιταχύνοντας τις μεγάλες παγωμένες επενδύσεις και δημιουργώντας ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά. Ίσως γιατί οι δυνητικοί επενδυτές αναμένουν έργα, αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup της 13/9 σχετικά με την Ελλάδα. Επιπλέον η ετήσια υπεραπόδοση της Ελληνικής αγοράς βάζει σε πειρασμό αρκετούς συμμετέχοντες να κλειδώσουν σημαντικά έως τώρα κέρδη.

  Σύμφωνα με τον Παπαϊωάννου, ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει τις 850 μονάδες, με τα επόμενα σημεία αντίστασης να οριοθετούνται στις 865, 880 και 902 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 845 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 835, 812 και 792 μονάδων. Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2095, 2067, 2050 και 2000 μονάδες. Έγκυρη διάσπαση με αυξημένους όγκους των 2145 μον. προσδιορίζει τις επόμενες αντιστάσεις στις 2176 και 2200 μονάδες.

  Στα της σημερινής συνεδρίασης τώρα, η βελτίωση του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο συνοδεύτηκε και από τη μεγαλύτερη σαφήνεια που παρείχε η Goldman Sachs για τις επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών και κατ' επέκταση των  ελληνικών. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα πιο σημαντικά μέτρα είναι το κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αφορά κυρίως τις τράπεζες του πυρήνα και οι βελτιωμένοι όροι για τα δάνεια TLTRO, τα οποία και αφορούν κυρίως τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας.

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β βάσης μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019 (pro forma, μετά φόρων). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%. Παράλληλα, μηδενικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το σύνολο του ελληνικού κλάδου.

  Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean έκλεισαν με κέρδη 3,63% και 3,38% αντίστοιχα, με τη Cenergy και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο 2,62% και 2,52%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Eurobank, Titan, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική, Φουρλής, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Λάμδα, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Βιοχαλκο έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ Σαράντης και Coca Cola ολοκλήρωσαν στο -1,81% και -2,16% αντίστοιχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων