Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 13:45

  Τραπεζική ώθηση βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζική ώθηση βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:12

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ώθηση από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου βρίσκει την τελευταία ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως προσπαθεί, μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας από τις 850 μονάδες και να κλείσει την εβδομάδα πάνω από αυτό το επίπεδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,66% στις 856,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.119,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,53% στις 794,21 μονάδες.

  Αν και το θετικό πρόσημο κυριαρχεί σε επίπεδο τίτλων, η αγορά δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά και να απορροφήσει τις πιέσεις των πωλητών σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως είναι η Coca Cola. Ωστόσο, το θετικό γύρισμα των τραπεζών παρέχει κάποιες στηρίξεις, προκειμένου να μη βρίσκεται ο γενικός δείκτης υπό τη διαρκή πίεση των 850 μονάδων.

  Η βελτίωση του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο συνοδεύτηκε και τη μεγαλύτερη σαφήνεια που παρείχε η Goldman Sachs για τις επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών και κατ' επέκταση των  ελληνικών. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα πιο σημαντικά μέτρα είναι το κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αφορά κυρίως τις τράπεζες του πυρήνα και οι βελτιωμένοι όροι για τα δάνεια TLTRO, τα οποία και αφορούν κυρίως τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας.

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β βάσης μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019 (pro forma, μετά φόρων). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%. Παράλληλα, μηδενικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το σύνολο του ελληνικού κλάδου.

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Εθνική ξεχωρίζουν με το +2,34% και +2,21% που καταγράφουν, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, Eurobank, Φουρλής, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Titan, Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, Coca Cola και Cenergy σημειώνουν απώλειες 1,80% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές του Ελλάκτωρ. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ