Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 15:24

  Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προσπάθεια να διατηρήσει τα επίπεδα των 850 μονάδων κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται τις πιέσεις των πωλητών, ακόμη και μετά τις νέες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επανέναρξη του προγράμματος αγοράς τίτλων (QE) και μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,86% στις 849,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.113,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,29% στις 779,25 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα ανέμενε το νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε ένα ισχυρό πακέτο μέτρων, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τις αγορές τίτλων (QE) και τη βελτίωση των όρων για τις πράξεις TLTROs. Ειδικότερα, η ΕΚΤ αποφάσισε το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Παράλληλα, ανακοίνωσε και ότι οι μηνιαίες αγορές θα επανεκκινήσουν με μηνιαίο ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου.

  Αν και στο άκουσμα της απόφασης της ΕΚΤ, οι απώλειες στο ΧΑ περιορίστηκαν στο -0,30%, οι πωλητές έδειξαν ότι θα επιμείνουν στην καθήλωση του Γενικού Δείκτη κοντά στις 850 μονάδες, τις οποίες πλέον ξαναδοκιμάζει.  Στο πρώτο σχόλιο εγχώριων αναλυτών στο Capital.gr, η αδυναμία αυτή εντοπίζεται στις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, από τη μείωση του καταθετικού επιτοκίου.

  Άλλωστε, προ ημερών, η ίδια η Goldman Sachs είχε αναλύσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης μια πιθανή (τότε) απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων. Βέβαια, οι εκτιμήσεις της Goldman αφορούσαν μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά 30 μ.β. ή 20 μ.β., ενώ αυτή ήταν της τάξεως των 10 μ.β. και κλιμακωτή. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της απόφασης στην κερδοφορία των τραπεζών παραμένει.

  Τώρα αυτό που έχει να αναμένει η αγορά είναι το αυριανό Eurogroup, το οποίο σύμφωνα με την SocGen είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Εκεί θα δοθεί και μια πιο σαφής εικόνα για τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προκειμένου να υπολογιστεί το εύρος της επίπτωσης στον προϋπολογισμό του 2020.

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Πειραιώς και Aegean σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Motor Oil, Eurobank, Cenergy, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και Jumbo.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Φουρλής, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Coca Cola, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ