Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 11:17

  Δοκιμάζει εκ νέου τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Δοκιμάζει εκ νέου τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:26

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πληροφορίες που διαρρέονται για την πορεία της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επηρεάζουν αρνητικά τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,85% στις 850,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.107,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,40% στις 778,35 μονάδες.

  Η μέρα που ανέμενε η αγορά καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο έφτασε, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει σήμερα ένα νέο πακέτο μέτρων χαλάρωσης μετά από ένα μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες από την Ευρωζώνη και τη γερμανική οικονομία.

  Αυτό που αναμένεται είναι να ανακοινωθεί σήμερα η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, κατά 10 με 20 μονάδες βάσης, μαζί με μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων στις τράπεζες. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν την κεντρική τράπεζα να δρομολογήσει και ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τάξης των 30 δισ. ευρώ το μήνα για περίοδο 9-12 μηνών.

  Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιλέξει να περιμένει τις οικονομικές εξελίξεις, ειδικά μάλιστα εάν ο Ντράγκι αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα ορισμένων μελών του ΔΣ. Αυτό είναι που αρκετά χαρτοφυλάκια έχουν ως σενάριο με μεγάλες πιθανότητες, με αποτέλεσμα να έχουν τηρήσει στάση αναμονής ή να έχουν λάβει πιο αμυντικές θέσεις. Εντούτοις, το βασικό σενάριο είναι να ανακοινωθεί κάποιο πρόγραμμα στήριξης, είτε αυτό έχει άμεση ισχύ είτε μελλοντική, όπως αποκάλυψε χθες το γερμανικό δίκτυο ΜΝΙ.

  Μέχρι το μεσημέρι όμως που η αγορά θα γνωρίζει την ετυμηγορία των κεντρικών τραπεζιτών η αγορά διορθώνει ελαφρώς, χωρίς να χάνει την παραμονή της στα επίπεδα των 850 μονάδων, ενθυλακώνοντας κάποια από τα χθεσινά κέρδη. Η διακράτηση της ρευστότητας άλλωστε είναι και το μότο αρκετών επιφυλακτικών για το πόσο η ελληνική αγορά θα μπορούσε πραγματικά να επωφεληθεί από ένα νέο πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ.

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 3,02%, με τον ΟΠΑΠ να χάνει 2,05%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Πειραιώς, Cenergy και Jumbo.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Φουρλής, Coca Cola, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ