Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Σεπ-2019 17:26

  Μάχες και τελικά… άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Μάχες και τελικά… άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με κέρδη έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μεγάλες μάχες που δόθηκαν στο ταμπλό για την "προστασία" της στήριξης των 850 μονάδων, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν "πρωτοβουλίες" στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου να δημιουργήσουν μια απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα που απειλήθηκαν στο τριήμερο.

  Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 857,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 844,14 μονάδων (-0,67%) και 857,58 μονάδων (+0,91%). Ο τζίρος ανήλθε στα 59,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 466 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,14%, στις 2.127,86 μονάδες, ενώ στο +1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.346,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,69% στις 789,42 μονάδες.

  Μπορεί να εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα αυτές τις ημέρες το ΧΑ, όμως καταφέρνει να κρατήσει τη στήριξη των 849-850 μονάδων, η οποία από την αρχή της εβδομάδας δοκιμάζεται. Η αγορά καταφέρνει με "νύχια και με δόντια" να κρατήσει τα επίπεδα, επιδιδόμενη σε ένα rotation τίτλων και "παίζοντας" με τις σταθμίσεις του δείκτη, όπως συνέβη σήμερα με τις άμυνες που υπήρξαν έναντι της πτώσης των Ελληνικών Πετρελαίων και του Ελλάκτωρ.

  Και αυτό διότι σταδιακά εισερχόμαστε σε ημέρες που θα έχουν πυκνές εξελίξεις, με τις κυριότερες τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτές είναι που θα κρίνουν και την ευρύτερη στρατηγική των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων, πέραν των επιμέρους στρατηγικών που ακολουθούν ανά τίτλο. Βέβαια, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί θεαματικά, και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω αγορά για τη χώρα είναι πολύ ρηχή δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στα ελληνικά assets δεν λείπει.

  Επίσης, εξαιρετικής σημασίας είναι και το κλίμα που διαμορφώνεται από τα τραπεζικά roadshows που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Τα μηνύματα είναι μέχρι στιγμής θετικά από τις συναντήσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ τη σκυτάλη παίρνει το 14ο ετήσιο roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα και το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Εκεί θα δοθεί μία ακόμη γεύση για τις διαθέσεις των διεθνών funds προς τα ελληνικά assets και το κατά πόσο θα μπορέσει το ΧΑ να κερδίσει το "παιχνίδι" της προσέλκυσης μακροπρόθεσμων και "καλής ποιότητας" επενδυτών, το οποίο είναι και το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει από τη ρηχότητα η οποία το καθιστά ευάλωτο σε όποιες εξωτερικές εξελίξεις.

  Παρ' όλα αυτά, η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε και σήμερα σε μέτρια επίπεδα, ακόμη και μετά τα πακέτα που διακινήθηκαν στη μετοχή της Profile, η οποία προχώρησε σε πώληση ιδίων μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση (placement). Σήμερα, άλλαξαν χέρια πακέτα συνολικής αξίας 1,69 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 3,88 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, θα προβεί σε πώληση έως 520.000 ιδίων μετοχών που κατέχει, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,40% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

  Στο ταμπλό τώρα, το +4,05% του Φουρλή, αλλά και το +3,7% των Jumbo και Πειραιώς έδωσαν σημαντική ώθηση στην αγορά, ενώ άνω του 2% ήταν και τα κέρδη σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Aegean και Cenergy. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν και οι ΔΕΗ, Βιοχαλκο και Coca Cola.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν τελικά οι Titan και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Motor Oil, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 2,42% και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ολοκληρώνουν στο -4,02%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ