Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Σεπ-2019 11:05

  Έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

  Έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου στους τίτλους εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από δύο ημέρες πτώσης, δοκιμάζει τη στήριξη των 849 μονάδων, υπό το βάρος των σημαντικών απωλειών της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,30% στις 847,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.095,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,28% στις 766,59 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί επί δύο ημέρες να μη χάσει τα επίπεδα των 849 – 850 μονάδων, αν και αυτά έχουν δοκιμαστεί από τους πωλητές. Η νευρικότητα είναι διάχυτη, με τους long να μην δείχνουν ακόμη διατεθειμένοι να οδηγήσουν την αγορά σε πιο ασφαλή επίπεδα, παρά μόνο να απορροφούν την προσφορά που ήδη εκδηλώνεται.

  Σταδιακά εισερχόμαστε σε ημέρες που θα έχουν πυκνές εξελίξεις, με τις κυριότερες τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτές είναι που θα κρίνουν και την ευρύτερη στρατηγική των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων, πέραν των επιμέρους στρατηγικών που ακολουθούν ανά τίτλο.

  Βέβαια, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί θεαματικά, και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω αγορά για τη χώρα είναι πολύ ρηχή δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στα ελληνικά assets δεν λείπει. Ωστόσο, η πτώση των επιτοκίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην πραγματική οικονομία, ούτε και στο χρηματιστήριο, με αρκετούς αναλυτές να αναμένουν μεσο-μακροπρόθεσμα αυτή η εξέλιξη να δώσει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ελληνική αγορά.

  Μέχρι όμως να δούμε να υλοποιούνται κάποιες προσδοκίες, η αγορά δεν θα ξεφύγει από τις τεχνικές κινήσεις. Αυτήν την εβδομάδα "ροκανίζεται" η στήριξη των 849-850 μονάδων, με το επόμενο επίπεδο να είναι στις 835 μονάδες. Οι αντιστάσεις βρίσκονται στις 865 και μετά στις 880 μονάδες, πριν η αγορά δοκιμάσει τα υψηλά του γ’ 3μηνου του έτους. Στον FTSE 25, μετά τη χθεσινή απώλεια των 2.120 μονάδων, οι 2.091 μονάδες είναι η επόμενη. Οι 2.180 μονάδες είναι κοντινή σημαντική αντίσταση.

  Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,13%, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με -1,38%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς.

  Χωρίς μεταβολή είναι οι Φουρλής, Μυτιληναίος, Eurobank και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Εθνική, Aegean, Cenergy, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Σαράντης. Ο ΟΛΠ σημειώνει κέρδη 1,08%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ