Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 14:00

  Μοιρασμένο το ταμπλό, αρνητικό ωστόσο το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

  Μοιρασμένο το ταμπλό, αρνητικό ωστόσο το πρόσημο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρίσκει στηρίξεις από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και της ΔΕΗ, οι σοβαρές πιέσεις από τον FTSE 25 δεν επιτρέπουν την απορρόφηση των αρνητικών τάσεων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,62% στις 853,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.111,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,03% στις 775,88 μονάδες.

  Η μεγάλη πίεση σήμερα έρχεται από τη μετοχή της Λάμδα, μετά τις πληροφορίες που θέλουν η εταιρεία να προετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να θωρακιστεί για το μεγάλο έργο του Ελληνικού. Το ακριβές ύψος της ΑΜΚ, ο χρόνος υλοποίησης αλλά και ο τρόπος κάλυψής της δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ η διοίκηση είναι κοντά και στην ολοκλήρωση συμφωνίας για την παροχή πιστωτικής γραμμής-μαμούθ με ξένες και ελληνικές τράπεζες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται, εκτός απροόπτου, προς τα τέλη του μήνα.

  Από την άλλη πλευρά όμως, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να ανακάμπτει, αν και η Goldman Sachs προειδοποίησε σήμερα για το νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης μίας μείωσης των επιτοκίων κατά 20 μ.β (ακολουθούμενη από άλλη μία μείωση ύψους 10 μ.β αργότερα).

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, σε περίπτωση που η μείωση των επιτοκίων είναι της τάξης των 30 μ.β, το "χτύπημα" στην κερδoφορία (pro forma, μετά φόρων) θα φτάσει το 17%. Εάν η μείωση είναι της τάξης των 20 μ.β, τότε το "χτύπημα" θα φτάσει το 11%. Εάν εφαρμοστεί το "ελβετικό μοντέλο" για το tiering μαζί με μείωση των επιτοκίων κατά 20 μ.β., τότε ο αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί στο 10%.

  Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, θα πρέπει να αναμένεται το πλήρες πλάνο της ΕΚΤ την Πέμπτη, με όλες του τις λεπτομέρειες, προκειμένου η αγορά να λάβει ανάλογα τις θέσεις της. Μέχρι τώρα, και με δεδομένες τις αντιδράσεις από τα "γεράκια' της ΕΚΤ, τίποτα δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακοινώσει ο Μ. Ντράγκι.

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα υποχωρεί κατά 6,46%, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 3,67% και τις Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -2,13% και -2,31% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan, ΟΠΑΠ και Φουρλής, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Aegean.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι η άνοδος σε Alpha Bank, Σαράντη και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Cenergy, ΕΧΑΕ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ