Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Σεπ-2019 23:24

  "Ψαλίδισαν" τα κέρδη του Dow Jones τα σχόλια Powell

  "Ψαλίδισαν" τα κέρδη του Dow Jones τα σχόλια Powell
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, καθώς η αναφορά του επικεφαλής της Fed ότι η αγορά εργασίας παραμένει υγιής και ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι ευνοϊκές, περιόρισαν εν μέρει τις ελπίδες των επενδυτών για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα αργότερα αυτόν τον μήνα.

  Η αγορά ξεκίνησε επιφυλακτικά τη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα στοιχεία για την απασχόληση, που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε τον Αύγουστο λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 130.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων αλλά και από τις 159.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Ιούλιο.

  Ο δείκτης της ανεργίας το ίδιο διάστημα παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παραμένοντας κοντά σε χαμηλό 50 ετών, ενώ το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 3,2% από τον Αύγουστο του 2018.

  Συνολικά, ωστόσο, η αγορά εργασίας κινήθηκε σε ελαφρώς ασθενέστερο mood από ό,τι αναμενόταν, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία χάνει momentum, γεγονός που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναλάβει δράση στη συνεδρίασή της που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Σεπτεμβρίου, εντείνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.

  Ωστόσο, οι όποιες ελπίδες περιορίστηκαν στη συνέχεια, καθώς ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, σημείωσε ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας συνάδουν με την εικόνα μιας υγιούς αγοράς εργασίας. Ο πρόεδρος της Fed πρόσθεσε επίσης ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ευνοϊκές και ότι η κεντρική τράπεζα "δεν προβλέπει ούτε αναμένει ύφεση”.

  Παρότι προειδοποίησε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, o Powell περιορίστηκε να σημειώσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα "θα δράσει κατάλληλα για να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης”, αφήνοντας μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια κίνηση, περιορίζοντας όμως τις ελπίδες της αγοράς ότι θα το πράξει στις 17-18 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η κεντρική τράπεζα.

  Η αγορά, πάντως, συνεχίζει να δίνει πιθανότητες άνω του 90% στην προοπτική η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25%, και πιθανότητες μόλις 6,5% ότι θα τα διατηρήσει στο τρέχον εύρος του 2%-2,5%.

  Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο. Σημειώνεται ότι εχθές η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στις αρχές Οκτωβρίου με στόχο να λύσουν τις εμπορικές διαφωνίες τους. Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης την είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας μειώνει το ποσό των κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, διοχετεύοντας έτσι ρευστότητα σε μια οικονομία που υφίσταται επιβράδυνση στο εσωτερικό και εμπορικό πόλεμο στη διεθνή αγορά.

  Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το απαιτούμενο ποσοστό αποθεματικού για τις τράπεζες θα μειωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου κατά 0,5%. Επίσης, μειώνονται τα αντίστοιχα ποσοστά αποθεματικών κατά 1% για κάποιες εμπορικές τράπεζες, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ σε δύο στάδια, στις 15 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις. Οι περικοπές θα απελευθερώσουν 900 δισ. γουάν (126 δισ. δολάρια) σε ρευστότητα.

  Η κίνηση αυτή είναι σύμφωνη με τα προηγούμενα μέτρα χαλάρωσης που στόχο είχαν να στηρίξουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο ήδη εξασθενημένο γουάν.

  Δείκτες - στατιστικά

  Εν μέσω αυτού του κλίματος, λοιπόν, ο δείκτης Dow Jones απώλεσε τα αρχικά υψηλότερα κέρδη του και έκλεισε με μικρή άνοδο 69 μονάδων στις 26.797,46 μονάδες, με κέρδη 0,26%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο βιομηχανικός δείκτης "έγραψε" κέρδη 1,5%.

  Σημειώνεται ότι από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, 20 έκλεισαν τη συνεδρίαση με κέρδη και 10 τερμάτισαν με αρνητικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Intel Corp (+1.64%), Home Depot Inc. (1.31%) kai ExxonMobil Corp. (0.94%). Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft Corp. (-0,68%), Walmart Inc. (-0,62%) και American Express (-0,40%).

  Αντίστοιχη η εικόνα και για τον S&P 500, που τερμάτισε με άνοδο 0,9%, στις 2.978,71 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,8%. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq δεν μπόρεσε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και έκλεισε 0,17% χαμηλότερα, στις 8.103,07 μονάδες. Ωστόσο, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη περίπου 1,8%.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones παραμένει 2,1% χαμηλότερα από το υψηλό των 27.359,16 μονάδων σε κλείσιμο που σημείωσε στις 15 Ιουλίου, ο S&P 500 υπολείπεται περίπου 1,6% από το ιστορικό υψηλό των 3.025, 86 μονάδων της 26ης Ιουλίου, ενώ ο Nasdaq απέχει 2,7% από το υψηλό των 8.330,21 μονάδων που κατέγραψε επισης στις 26 Ιουλίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ