Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Σεπ-2019 17:28

  Χρηματιστήριο: "Ουδέτερη" η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

  Χρηματιστήριο: "Ουδέτερη" η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο και έντονη νευρικότητα, στο φίνις δεν κατάφερε να κρατήσει τις 870 μονάδες, ενώ περιόρισε και τα κέρδη που σημείωσε το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

  Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60% στις 869,38 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 869,00 μονάδων (-0,65%) και 877,19 μονάδες (+0,29%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 570 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,60%, στις 2.155,44 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.372,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,70% στις 783,30 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,15%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,57%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,17%.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου η αγορά φαίνεται να ανεβάζει στροφές και να επιστρέφει σε πιο ζωηρούς ρυθμούς. Η ανάκαμψη των δεικτών υποστηρίχθηκε από τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων σε όλες τις σειρές ομολόγων και εντόκων ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών έδωσαν ελπιδοφόρες ενδείξεις για τη συνέχεια.

  Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων ήταν καθολική και σε όλες τις κατηγορίες δανείων, συνοδεύτηκε από μικρή βελτίωση του οργανικού εισοδήματος και χαμηλότερες πιστωτικές ζημιές. Τα έκτακτα αποτελέσματα από την ανατίμηση ομόλογων και τα ακίνητα απορροφήσαν έξοδα από αναδιαρθρώσεις και μη οργανικό επαναλαμβανόμενο κόστος, βελτιώνοντας την τελική γραμμή η οποία ήταν θετική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

  Η αγορά έχει μπροστά της νέα που έχουν υψηλό ειδικό βάρος: Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κληρώνει οριστικά η άδεια για το καζίνο του Ελληνικού, προαπαιτούμενο από την νικήτρια κοινοπραξία για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

  Τέλος, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 όπου επιδιώκεται σημαντική μείωση των φορολογικών εταιρικών συντελεστών. Η ροή ενός τόσο ισχυρού μίγματος νέων αναμένεται να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσοπρόθεσμα παρά τις όποιες εισαγόμενες αναταράξεις.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια αξιόλογη διόρθωση 110 μονάδων από την κορυφή του 2019 ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την κατάκτηση των 850 μονάδων οι αγοραστές έχουν και πάλι τις πιθανότητες νέων υψηλών να βρίσκονται με το μέρος τους. Η ζώνη των 900 μονάδων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή αντίστασης καθώς και στις δύο απόπειρες υπέρβασης της εν λόγω περιοχής (8 και 31 Ιουλίου) η προσφορά που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

  Η διαφορά με το προηγούμενο μοτίβο ανόδου είναι ότι η διαπραγμάτευση της αγοράς στα επίπεδα των 800 – 850 μονάδων είναι πιο δουλεμένη και οι τιμές πιο δεμένες μεταξύ τους. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός κερδισμένων θέσεων έχει αποροφηθεί ενώ νέοι παίκτες έχουν επιβιβαστεί σε μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών. Οι εισροές στην Αγορά δεν έχουν πιά την ίδια δυναμική με τις αρχές του καλοκαιριού ωστόσο παραμένουν θετικές διατηρώντας την επαφή των δεικτών με τα πρόσφατα υψηλά τους.

  Συμπερασματικά αναμένουμε σύντομα το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 900 μονάδων, υπέρβαση της οποίας έχει ως προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 – 90 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος και Cenergy άσκησαν πιέσεις στον δείκτη, καθώς έκλεισαν με απώλειες 2,24% και 2,16% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, ΟΤΕ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Λάμδα, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο.

  Στον αντίποδα, η Eurobank σημείωσε κέρδη 1,11%, ενώ μικρή ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ