Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 20:40

  Πώς πληθωρισμός και συνάλλαγμα θα συνεχίσουν να "στηρίζουν" τα ελληνικά ομόλογα

  Πώς πληθωρισμός και συνάλλαγμα θα συνεχίσουν να "στηρίζουν" τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Τα ελληνικά ομόλογα μέχρι την διάρκεια πενταετίας αποτελούν αυτή την στιγμή μοναδικό "επενδυτικό προορισμό" για τους θεσμικούς επενδυτές της Ευρωζώνης καθώς αποτελούν το μοναδικό "ασφαλές" κρατικό ομόλογο που προσφέρει πραγματική, ήτοι μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, θετική απόδοση λίγο κάτω από την μονάδα, στο 0,86%.

  Όπως παρατηρούν τραπεζικοί αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα, ειδικά οι τίτλοι έως την πενταετία, είναι οι μοναδικοί στην Ευρωζώνη κρατικοί τίτλοι που είναι απαλλαγμένοι από τον συναλλαγματικό κίνδυνο για τους ευρωπαϊκής προέλευσης θεσμικούς επενδυτές και ταυτόχρονα έχουν θετική, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, απόδοση.

  Ακολουθούν βέβαια κάποιοι ιταλικοί τίτλοι αλλά με πολύ μικρότερη απόδοση (κοντά στο 0,34% - 0,35%).

  Η συγκυρία είναι "μοναδική" καθώς οι αποδόσεις αυτές λόγω της υψηλής ζήτησης εξακολουθούν να συρρικνώνονται σε μία εξαιρετικά "ρηχή" δευτερογενή αγορά, αφού οι εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου είναι και θα παραμείνουν και το 2020 περιορισμένες. Το διεθνές περιβάλλον και οι προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί όσο αφορά την "επιστροφή" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης ήδη από τον Σεπτέμβριο ενισχύουν την τάση αυτή και ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κατεύθυνση αυτή.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η τάση απόδοσης στα δεκαετή έχει κατέβει κάτω από το 1,6%, όταν το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τα επόμενα 15 - 17 χρόνια είναι σταθεροποιημένο στο 1,4%, λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με την απόφαση του Ιουνίου του 2018.

  Η τάση αυτή διαμορφώνει την ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης του χρέους τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια με τα σημερινά δεδομένα στη ζώνη των 5 - 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Και αυτό έχει αρχίσει να συνυπολογίζεται από τους θεσμικούς επενδυτές παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει σε non investment grade διαβάθμιση.

  Αυτό το περιβάλλον διευκολύνει σημαντικά σε ορίζοντα 4 - 5 ετών τις κινήσεις που γίνονται για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους από το τραπεζικό σύστημα με τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), όπως επίσης και την  προώθηση του μηχανισμού (APS) για την ελάφρυνση των τραπεζών, του αποκαλούμενου και "ιταλικού μοντέλου".

  Σε κάθε περίπτωση οι επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τον βηματισμό με τον οποίο θα προχωρήσει στην τακτική επιστροφή σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσουν τις τάσεις βελτίωσης που αφορούν στην "εικόνα" του δημόσιου χρέους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020