Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 17:31

  Χρηματιστήριο: "Έβαλαν πλάτη" για τις 850 μονάδες οι τράπεζες

  Χρηματιστήριο: "Έβαλαν πλάτη" για τις 850 μονάδες οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά, με τη βοήθεια των τραπεζών, κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, εμφανίζοντας όμως έντονες διακυμάνσεις και αρκετές εναλλαγές προσήμου, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τις διαφοροποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται.

  Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 854,48 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 849,62 μονάδων (-0,50%) και 864,21 μονάδες (+1,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 679 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,36%, στις 2.114,73 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.356,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,55% στις 759,10 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα αναλώθηκε σε αρκετές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, αφήνοντας στη… μέση της συνεδρίασης τη διάθεση για μια ισχυρή ανοδική αντίδραση που εμφάνισε τις πρώτες ώρες. Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση οι 850 μονάδες έδειξαν να "αντέχουν" στους πωλητές, οι οποίοι έκαναν αισθητή και σήμερα την παρουσία τους, ειδικά σε μη τραπεζικούς τίτλους.

  Παράλληλα, η αγορά φαίνεται ότι επηρεάστηκε από την άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2ο τρίμηνο, αλλά και την αναθεώρηση επί τα χείρω του ρυθμού ανάπτυξης του 1ου τριμήνου (στο 1,1% από 1,3%). Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όλο το 1ο εξάμηνο οι πιέσεις στην οικονομία διατηρήθηκαν, αλλά και ότι το success story που επιχειρούσε να χτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τελικά "θολό". Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 2,3%. Η Κομισιόν, στην τελευταία της έκθεση, προέβλεπε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 2,1%, ενώ η ΤτΕ και το ΙΟΒΕ εκτιμούσαν προεκλογικά ρυθμό ανάπτυξης το πολύ στο 1,9%.

  Αρνητικά λειτούργησε και η νέα αύξηση της short θέσης του fund Marshall στην Εθνική, στο 0,62%, από 0,55% προηγουμένως. Η ανακοίνωσε ήρθε μία μέρα μετά την προηγούμενη που έδειχνε ότι η BlackRock Investment Management συνεχίζει να αυξάνει τη short θέση στην Alpha Bank, στο 1,01% από 0,90% προηγουμένως.

  Πάντως, η αντοχή του ΧΑ στις 850 μονάδες αποδόθηκε από τους εγχώριους αναλυτές στη στάση αναμονής της αγοράς για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε κρίσιμα μέτωπα, τόσο σε επίπεδο φορολογίας όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης. Το τελευταίο προϋποθέτει αποφάσεις που να ξεμπλοκάρουν χρονίζοντα ζητήματα, όπως είναι η εκκίνηση του Ελληνικού και η επένδυση για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

  Ειδικά, στο τραπεζικό μέτωπο, η κυβέρνηση κινείται ώστε να αρθεί και ο περιορισμός στο ελάχιστο (μόλις 8 δισ. ευρώ) των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα μπορούν να κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η αύξηση του ορίου αυτού πρόκειται να είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα "ομαλοποίησης" για το τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκληρωτική κατάργηση των capital controls. Η απόφαση αυτή θεωρείται πλέον "ώριμη", παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα παραμένουν σε non investment διαβάθμιση και για τον λόγο αυτό είναι πολύ πιθανό η κίνηση αυτή να συνδυαστεί με τον επικείμενο νέο κύκλο αναβάθμισης του ελληνικού χρέους.

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,20% της Εθνικής, αλλά και το +3,02% της Eurobank προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και το +2,74% της Aegean και το +2,45% της Πειραιώς. Άνοδο 1,92% σημείωσε η Alpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή η Cenergy.

  Στον αντίποδα, η Jumbo και η Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 3,90% και 3,48% αντίστοιχα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο -2,17%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Βιοχαλκο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Titan, ΔΕΗ, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ