Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 14:16

  Προσπάθεια για αντίδραση στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια για αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:46

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας την πρωινή του ορμή για ανοδική αντίδραση, με τους τίτλους του σταδιακά να περνούν σε αρνητικά εδάφη, υπό το βάρος της έλλειψης κάποιου θετικού καταλύτη που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τους αγοραστές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 850,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.105,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,11% στις 740,99 μονάδες.

  Στο μεταξύ, η αγορά ομολόγων δείχνει για ακόμη μία ημέρα να σταθεροποιείται στα χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς να είναι στο 1,58% και εκείνη του 5ετούς στα 0,937%. Η σταθεροποίηση των ομολόγων σε επίπεδα που η χώρα δεν είδε ούτε και στα χρόνια των παχαίων αγελάδων, θεωρείται θετικό σημάδι για την αγορά, εν αναμονή των νέων παρεμβάσεων που δρομολογούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας.

  Αν και δεν προχώρησε σε υπερβολές, η αγορά φαίνεται ότι επηρεάστηκε από την άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2ο τρίμηνο, αλλά και την αναθεώρηση επί τα χείρω του ρυθμού ανάπτυξης του 1ου τριμήνου (στο 1,1% από 1,3%). Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όλο το 1ο εξάμηνο οι πιέσεις στην οικονομία διατηρήθηκαν, αλλά και ότι το success story που επιχειρούσε να χτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τελικά "θολό".

  Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 2,3%. Η Κομισιόν, στην τελευταία της έκθεση, προέβλεπε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 2,1%, ενώ η ΤτΕ και το ΙΟΒΕ εκτιμούσαν προεκλογικά ρυθμό ανάπτυξης το πολύ στο 1,9%.

  Στο μεταξύ, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ήρθε να προστεθεί πλέον και η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κ. Λαγκάρντ, η οποία  κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι στόχοι της Ελλάδας πρέπει "να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή".

  Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: "Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε", ανέφερε.

  Είναι πλέον σαφές ότι η αγορά αναμένει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε κρίσιμα μέτωπα, τόσο σε επίπεδο φορολογίας όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης. Το τελευταίο προϋποθέτει αποφάσεις που να ξεμπλοκάρουν χρονίζοντα ζητήματα, όπως είναι η εκκίνηση του Ελληνικού και η επένδυση για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει απώλειες 3,32%, με τις Motor Oil, Titan και Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%. Η πτώση σε Λάμδα, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Βιοχαλκο, Φουρλής, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola προσπαθεί να στηρίξει την αγορά με το +1,69% που καταγράφει, ενώ Aegean και Πειραιώς είναι στο +1,4% έκαστη. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Eurobank και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Cenergy.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ