Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 11:05

  Ανοδικά μετά τη διήμερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ανοδικά μετά τη διήμερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά αντιδρά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανέρχεται πάνω από το επίπεδο των 860 μονάδων, με τη βοήθεια της κινητοποίησης των αγοραστών που έρχεται μετά από ένα έντονα πτωτικό διήμερο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,72% στις 860,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.122,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,10% στις 755,74 μονάδες.

  Η διόρθωση των δύο πρώτων συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εισόδου για χαρτοφυλάκια που έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην αγορά, και αυτό φαίνεται από τη σημερινή διακύμανση των περισσοτέρων τίτλων. Μάλιστα, σε αντίθεση με τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, η συναλλακτική δραστηριότητα δείχνει σημαντικά βελτιωμένη, αν και δεν λείπουν και οι κινήσεις "εξόδου" των βραχυπρόθεσμων, μετά τη δυναμική εκκίνηση.

  Είναι πλέον σαφές ότι η αγορά αναμένει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε κρίσιμα μέτωπα, τόσο σε επίπεδο φορολογίας όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης. Το τελευταίο προϋποθέτει αποφάσεις που να ξεμπλοκάρουν χρονίζοντα ζητήματα, όπως είναι η εκκίνηση του Ελληνικού και η επένδυση για το λιμάνι του Πειραιώς, αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

  Ειδικά, στο τραπεζικό μέτωπο, η κυβέρνηση κινείται ώστε να αρθεί και ο περιορισμός στο ελάχιστο (μόλις 8 δισ. ευρώ) των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα μπορούν να κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η αύξηση του ορίου αυτού πρόκειται να είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα "ομαλοποίησης" για το τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκληρωτική κατάργηση των capital controls. Η απόφαση αυτή θεωρείται πλέον "ώριμη", παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα παραμένουν σε non investment διαβάθμιση και για τον λόγο αυτό είναι πολύ πιθανό η κίνηση αυτή να συνδυαστεί με τον επικείμενο νέο κύκλο αναβάθμισης του ελληνικού χρέους.

  Στο μεταξύ, η αγορά ομολόγων δείχνει για ακόμη μία ημέρα να σταθεροποιείται στα χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς να είναι στο 1,58% και εκείνη του 5ετούς στα 0,937%. Η σταθεροποίηση των ομολόγων σε επίπεδα που η χώρα δεν είδε ούτε και στα χρόνια των παχαίων αγελάδων, θεωρείται θετικό σημάδι για την αγορά, εν αναμονή των νέων παρεμβάσεων που δρομολογούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 3,08%, με τις Eurobank, Εθνική και Σαράντη να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη σε Alpha Bank, Λάμδα, Aegean, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Cenergy ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, η Jumbo χάνει 2,10%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή η Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ