Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 11:21

  Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου

  Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η πτωτική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται και σήμερα, με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την πίεση των κινήσεων κατοχύρωσης των κερδών που άρχισαν χτες και εστιάζουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,98% στις 852,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,69 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.102,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,94% στις 740,32 μονάδες.

  Ο Σεπτέμβριος δεν φαίνεται να έχει αρχίσει καλά για την εγχώρια αγορά, η οποία δείχνει να διορθώνει ήπια από τα κέρδη του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου. Βέβαια, οι κινήσεις δεν μαρτυρούν κάποιου είδους πανικό, όπως έγινε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με τους profit takers να κινούνται επιλεκτικά.

  Στο τελευταίο σαφώς βοήθησε και η χθεσινή αργία στις ΗΠΑ, στην οποία αποδόθηκε και ο σημαντικά χαμηλός τζίρος που παρατηρήθηκε χθες. Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση αναμένεται ότι θα είναι ένα τεστ για τις προθέσεις των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά, η οποία από τα μέσα Ιουλίου δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης.

  Μία κόπωση όμως που αναμένεται να αρθεί όταν θα υπάρξουν οι αναμενόμενες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της νομοθετικής δραστηριοποίησης της κυβέρνησης, αλλά και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

  Και μπορεί στο τελευταίο οι προσδοκίες να έχουν περιοριστεί σημαντικά, ειδικά μετά τα σχόλια των "γερακιών" της ΕΚΤ, αλλά η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται τόσο από το Brexit όσο και από τον εμπορικό πόλεμο ίσως οδηγήσουν την ευρω-τράπεζα να κάνει την έκπληξη.

  Άλλωστε, οι ευρωπαϊκοί δείκτες και σήμερα επηρεάζονται αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία μετά την  απειλή των πρόωρων εκλογών που ανέκυψε τις τελευταίες ώρες και ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να  αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρευσαν την Δευτέρα ότι ο Boris Johnson μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου.

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 3,36% και 3,19% αντίστοιχα, με την Alpha Bank και τον ΑΔΜΗΕ να χάνουν 2,69% και 2,07% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Titan, Jumbo, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ, ενώ η Aegean είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη καταγράφουν οι Φουρλής, Coca Cola και Βιοχαλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020