Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Αυγ-2019 23:35

  Reuters: Δίκτυο περνά παράνομο χρυσό στις αγορές χρησιμοποιώντας πλαστές σφραγίδες

  Reuters: Δίκτυο περνά παράνομο χρυσό στις αγορές χρησιμοποιώντας πλαστές σφραγίδες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παγκόσμια βιομηχανία του χρυσού κλυδωνίζεται από μια κρίση πλαστογραφίας που συνεχίζει να εξελίσσεται σιωπηρά, αναφέρει το Reuters σε ρεπορτάζ του.

  Σύμφωνα με το πρακτορείο, ράβδοι χρυσού με πλαστές σφραγίδες από μεγάλες βιομηχανίες μπαίνουν στην παγκόσμια αγορά, ξεπλένοντας λαθραίο ή παράνομο χρυσό. Το Reuters επικαλείται πηγές από τον τραπεζικό κλάδο και τη βιομηχανία επεξεργασίας χρυσού.

  Τα τελευταία τρία χρόνια, ράβδοι αξίας τουλάχιστον $50 εκατ. με σφραγίδες ελβετικών βιομηχανιών, χωρίς ωστόσο να προέρχονται από τις ελβετικές εγκαταστάσεις, εντοπίστηκαν από τις τέσσερις κορυφαίες εταιρείες επεξεργασίας της Ελβετίας και έχουν βρεθεί στα θησαυροφυλάκια της αμερικανικής JPMorgan Chase & Co, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας και του τραπεζικού κλάδου στο πρακτορείο.

  Τέσσερα από τα εν λόγω στελέχη, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 1.000 τέτοιες μπάρες έχουν βρεθεί. Αυτό είναι ένα μικρό μερίδιο από την συνολική παραγωγή της βιομηχανίας που φτάνει 2 εκατ. με 2,5 εκατ. μπάρες κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι πλαστές μπάρες είναι πολύ υψηλής ποιότητας και άρα μπορεί πολλές χιλιάδες ακόμα να μην έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής ελβετικής βιομηχανίας.

  "Οι τελευταίες πλαστές μπάρες… έχουν γίνει πολύ επαγγελματικά", αναφέρει ο Michael Mesaric, επικεφαλής της εταιρείας επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων Valcambi. Ο ίδιος εκτιμά ότι ενδεχομένως να έχουν εντοπιστεί περίπου δύο χιλιάδες πλαστές μπάρες, με την πιθανότητα ωστόσο "να υπάρχουν πολλές περισσότερες ακόμα σε κυκλοφορία".

  Οι πλαστές ράβδοι χρυσού –επιχρυσωμένα μέταλλα φθηνότερης αξίας– είναι ένα σχετικά κοινό φαινόμενο στη βιομηχανία και συνήθως είναι εύκολο να εντοπιστούν, αναφέρει το πρακτορείο.

  Ωστόσο, αυτή είναι διαφορετική περίπτωση: ο χρυσός είναι αληθινός και υψηλής καθαρότητας και μόνο οι σημάνσεις πλαστές. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία, τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο χρυσού.

  Όπως σημειώνει το Reuters, οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν προκαλέσει έκρηξη στις παράνομες εξορύξεις από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Χωρίς σήμανση από μια έγκυρη βιομηχανία, ο χρυσός αυτός διοχετεύεται αναγκαστικά σε υπόγεια δίκτυα ή τιμολογείται με μεγάλες εκπτώσεις. Πλαστογραφώντας ελβετικές και άλλες σφραγίδες, ο χρυσός που έχει εξορυχτεί από περιοχές που δεν είναι νόμιμες ή αποδεκτές στη Δύση – ορισμένα μέρη της Αφρικής, Βενεζουέλα ή Βόρεια Κορέα για παράδειγμα – μπορεί να διοχετευτεί στην παγκόσμια αγορά, εξασφαλίζοντας τεράστια κεφάλαια για εγκληματικές οργανώσεις ή καθεστώτα που βρίσκονται υπό κυρώσεις.

  Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κατασκευάζει τις μπάρες που έχουν εντοπιστεί, ωστόσο στελέχη της βιομηχανίας και τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters πως πιστεύουν ότι οι περισσότερες προέρχονται από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εισαγωγέα παγκοσμίως και έχουν διοχετευτεί στην αγορά μέσω Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνίας και Ταϊλάνδης. Εφόσον περάσουν στους εμπόρους σε αυτές τις περιοχές, μπορούν γρήγορα στη συνέχεια να διοχετευτούν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων