Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Αυγ-2019 13:33

  Στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο, στο - 4% οι τράπεζες

  Στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο, στο - 4% οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:03

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τους πωλητές να εντείνουν τις πιέσεις τους, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, το χρηματιστήριο Αθηνών διολισθαίνει και πάλι κοντά στις 830 μονάδες, καθώς δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,39% στις 833,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48,60 εκατ. ευρώ. Πτώση 1,82% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.032,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,91% στις 681,02 μονάδες.

  Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η σημερινή συνεδρίαση ανήκει πλέον στους profit takers, ειδικά από χαρτοφυλάκια που ήθελαν να επωφεληθούν μιας τεχνικής αντίδρασης. Άλλωστε, μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης, η τρέχουσα κλείνει θετικά και πάνω από την αντίσταση των 830 μονάδων. 

  Όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, πιθανές κινήσεις μεσο-μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων θα εξαρτηθούν από τη σημερινή έκθεση της Moody’s για την ελληνική οικονομία. Και μπορεί μια αναβάθμιση να είναι απίθανη, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει αναβάθμιση του outlook. Και αν επιβεβαιωθεί αυτό, οι πιθανότητες αναβάθμισης αυξάνονται μεσοπρόθεσμα, προσεγγίζοντας χαρτοφυλάκια με μεγαλύτερο ορίζοντα τοποθετήσεων. 

  Είναι αυτό που επί της ουσίας λείπει από το ελληνικό ταμπλό στην παρούσα φάση, καθώς μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του επταμήνου του έτους, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ μικρά, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί συνέχιση της ανόδου. Εκεί αποδίδεται και η αποεπένδυση του πρώτου μισού του Αυγούστου, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να έχουν πλέον το πάνω χέρι στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. 

  Πάντως σε διαφορετική ανακοίνωση της Moody's σήμερα αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει χαμηλή (+) δημοσιονομική ισχύ η οποία αντανακλά το πολύ υψηλό βάρος του δημόσιου χρέους που αντισταθμίζεται από μία ευνοϊκή διάρθρωσή του με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περιόδους αποπληρωμής. "Η υψηλή (+)" ευπάθεια στον κίνδυνο γεγονότων (event risk) προκύπτει από τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα, αναφέρει ο οίκος.

  Έτσι στο ταμπλό, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 7,46%, με την Πειραιώς και τη Eurobank να είναι στο -3,37% και -3,34% αντίστοιχα. Στο -3,45% βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Εθνική. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΤΕ, Cenergy, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,77%. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ