Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Αυγ-2019 11:16

  Πάνω από τις 830 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο

  Πάνω από τις 830 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:23

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να διασπάσει πιο αποφασιστικά την αντίσταση των 830 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών,  προσπαθώντας να βρει διέξοδο σε ένα περιβάλλον απουσίας εγχώριων εξελίξεων αλλά και έντονων διεθνών διεργασιών, ειδικά στη γείτονα χώρα Ιταλία, οι οποίες επηρεάζουν την εμπιστοσύνη στις αγορές της νότιας Ευρώπης. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,80% στις 836,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.050,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,28% στις 682,79 μονάδες.

  Ο ετεροπροσδιορισμός του ΧΑ συνεχίζεται και σήμερα, με την αγορά να κινείται δίχως δικά της καύσιμα. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι επιλεκτικές κινήσεις συνεχίζονται στην αγορά, δεδομένου του ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένονται και αρκετά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους. 

  Επί της ουσίας όμως ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να διασπάσει τα επίπεδα των 830 μονάδων, όπου υπάρχει και η πρώτη μεγάλη αντίσταση. Μια αντίσταση που θα απαιτήσει ίδια "καύσιμα" για να μπορέσει να διασπαστεί, τα οποία στην παρούσα δεν φαίνεται να υπάρχουν. 

  Βέβαια, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει να παρέχει κάποια στήριξη στην αγορά, καθώς για το δεκαετές έχει φτάσει σήμερα στο 1,99%, επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποιητική τάση του τελευταίου διαστήματος. Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που η Ιταλία έδειξε να βρίσκεται σε πολιτική δίνη, τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή, ειδικά κοντά στα ιστορικά χαμηλά στα οποία διαπραγματεύονται.

  Εάν η αξιολόγηση της Moody's την προσεχή Παρασκευή δώσει κάποια νότα αισιοδοξίας ή αναβάθμισης, τότε τα ελληνικά assets πιθανόν να μπορέσουν να διαφοροποιηθούν θετικά έναντι τις διεθνούς αναταραχής, με το ΧΑ να επαναπροσεγγίζει τις 900 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, το σενάριο της παραμονής πέριξ των 800 μονάδων θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημειώνει κέρδη 2,61%, με τις Titan, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, EXAE, Eurobank, ΔΕΗ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Motor Oil, Cenergy και Σαράντης. 

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -1%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ