Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Αυγ-2019 08:53

  Το "βρετανικό σορτάρισμα" στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

  Το "βρετανικό σορτάρισμα" στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ενδεχομένως η short position της BlackRock στον τίτλο της Alpha Bank να είναι... συγκυριακή, αν και ασφαλή συμπεράσματα επ' αυτού θα προκύψουν προσεχώς, μια φορά, πάντως, το λεγόμενο βρετανικό σορτάρισμα έχει άλλου είδους αφετηρία, άλλη πρακτική και πέρα από ευκαιριακό, είναι και κάπως πιο συστημικό". Με αυτά τα λόγια, παράγοντας της αγοράς αναφερόταν στην επιμονή συγκεκριμένων ξένων funds να σορτάρουν στρατηγικά τις τράπεζες, προφανώς αναφερόμενος στα άλλα χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι αρνητικές θέσεις των Lansdowne Partners, Οceanwood Capital Management και Marshall Wace, που όχι μόνο διαθέτουν short θέσεις και στις τέσσερις τράπεζες, αλλά συχνά πυκνά τις ενισχύουν, όποτε θεωρούν ότι χρειάζεται.

  Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα funds έχουν θέσεις ανάποδες στις μετοχές του κλάδου εδώ και καιρό, ποντάρουν αρνητικά κατά διαστήματα χρησιμοποιώντας διάφορες αφορμές, άλλες φορές την αβεβαιότητά τους για τη χώρα και την οικονομία γενικότερα, άλλοτε προβάλλοντας το θέμα της ποιότητας και της επάρκειας των κεφαλαίων, τις αβεβαιότητες για τη διαχείριση των NPEs, άλλοτε τις ανησυχίες τους για την κερδοφορία των ομίλων, συχνά επειδή... διέβλεπαν νέες ΑΜΚ σε χαμηλά επίπεδα κ.λπ. Εσχάτως φαίνεται, ή μάλλον ακούγεται στην πιάτσα, ότι στη short "φαρέτρα" τους έχουν βάλει και άλλες "γκρίζες ζώνες", όπως είναι η αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σύντομα μείωση των ποσοστών του πλεονάσματος, ότι θα έρθει "στοπ" από την Ε.Ε. σε κάποια κομβικά νομοσχέδια που προωθούνται, ότι δεν θα επιλυθούν άμεσα προβλήματα με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη διεθνή δίνη που παρατηρείται σε οικονομία και αγορές, ότι απέχει πάρα πολύ από το investment grade και πάει λέγοντας. Ποντάρουν, δηλαδή, σε μια εικόνα "αδυναμίας" της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

  Το κατά πόσο τα funds, που ποντάρουν σε μια γενική αποτυχία, θα "πέσουν μέσα" στις προβλέψεις τους, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Το διεθνές κλίμα που εσχάτως έχει διαταραχτεί, αλλά και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί θετικά μεγάλα και εμβληματικά θέματα, θα δώσουν τις απαντήσεις. Όπως, βέβαια, απαντήσεις θα δοθούν και από τις ίδιες τις τράπεζες, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς εντός κι εκτός συνόρων. Η κυβέρνηση, αλλά και οι τράπεζες από την πλευρά τους, έχουν δείξει τα πρώτα θετικά δείγματα σε διάφορους τομείς. Μένει να φανεί αν τα funds, που σορτάρουν στρατηγικά τα τραπεζικά χαρτιά, έχουν αυτήν τη φορά κάνει σωστή "μαντεψιά" ή αν θα "κάψουν τα χέρια τους", όπως κάμποσες φορές συνέβη τους τελευταίους μήνες. Βέβαια, όσοι είχαν παίξει "κάτω" την αγορά τα προηγούμενα χρόνια προφανώς και έβγαλαν αποδόσεις, πάντως, το προηγούμενο 7μηνο (τουλάχιστον) μάλλον δεν δικαίωσε τους "σορτάκηδες", αν και είναι αλήθεια ότι εσχάτως έχουν αναθαρρήσει και βγήκαν μπροστά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ