Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Αυγ-2019 15:22

  Εκρηκτική η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Εκρηκτική η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:13

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με άλμα σχεδόν 40 μονάδων επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με οδηγό τον κλάδο που είχε πιεστεί περισσότερο, τον τραπεζικό, διέσπασε την αντίσταση των 820 μονάδων και απομακρύνεται από το κρίσιμο επίπεδο των 800 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,63% στις 828,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 4,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.036,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 8,90% στις 671,98 μονάδες.

  Η αγορά "χρώσταγε" μία αντίδραση, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες είχε μία και μόνο ανοδική αντίδραση, χάνοντας έτσι... με μια ανάσα πάνω από 100 μονάδες. Ο κλάδος ο οποίος είχε υπερπιεστεί, ο τραπεζικός, ηγείται, όπως είναι αναμενόμενο, χωρίς όμως η αξία των συναλλαγών να είναι υψηλή. 

  Πιο συγκεκριμένα, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η ένταση της αντίδρασης ίσως δικαιολογούσε καλύτερο ρυθμό συναλλαγών. Παρ' όλα αυτά, η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική συγκεντρώνουν σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγών σε όγκο. 

  Είναι σαφές λοιπόν ότι παρά το γεγονός ότι η άνοδος είναι ιδιαιτέρως ισχυρή, αυτό αποδίδεται κυρίως στην απουσία ή την επιλεκτικότητα των πωλητών. Παρατηρείται, δε, η τακτική από ορισμένα χαρτοφυλάκια να προσπαθούν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, έχοντας μάλιστα μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. 

  Και τούτο διότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός καταλύτης που να αναμένεται, δεδομένου ότι την προσεχή Παρασκευή αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's, η οποία όμως, μετά την επιφυλακτική στάση του οίκου Fitch, η οποία προβλημάτισε σε κάποιον βαθμό την αγορά, δεν αναμένεται να αλλάξει τους όρους της αγοράς ριζικά. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Eurobank σημειώνουν κέρδη 9,82% και 9,15% αντίστοιχα, ενώ άνω του 8% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, Eurobank και Βιοχάλκο. Κέρδη άνω του 7% σημειώνουν οι Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ άνω του 4% είναι η άνοδος σε Λάμδα, Φουρλή, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Cenergy, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα. 

  Άνω του 3% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 2% σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Μικρά, σχετικά, στο 1% είναι τα κέρδη σε ΟΤΕ και Coca Cola. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020