Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Αυγ-2019 23:06

  "Γκρέμισαν" κατά 800 μονάδες τον Dow Jones οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση

  "Γκρέμισαν" κατά 800 μονάδες τον Dow Jones οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.19

  "Βουτιά" μεγάλων διαστάσεων πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω έντονης νευρικότητας των επενδυτών και φόβων για επερχόμενη επιβράδυνση ή και ύφεση τόσο στην αμερικανική, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones "γκρεμίστηκε" κατά 800,49 μονάδες ή 3,05%, στις 25.479,42 μονάδες, με τον γενικό S&P 500 να "χάνει" 86,72 μονάδες ή 2,96%, στις 2.839,60 και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει απώλειες 242,42 μονάδων ή 3,02%, στις 7.773,94 μονάδες. Ο Dow έκλεισε σε νέο χαμηλό για τον Αύγουστο, "διαγράφοντας" όλη την ανάκαμψη που είχε επιτευχθεί μετά το sell-off νωρίτερα μέσα στον μήνα.

  Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του Dow Jones από τις 5 Αυγούστου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 767 μονάδες ή 2,9% και για την χειρότερη ημέρα του δείκτη για το 2019.

  Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, βασικού σημείου αναφοράς για την αγορά ομολόγων, έπεσε χαμηλότερα από εκείνη του αντίστοιχου 2ετούς ομολόγου, σπάνιο φαινόμενο το οποίο θεωρείται εδώ και χρόνια από τους αναλυτές ως αξιόπιστος δείκτης για επερχόμενη οικονομική ύφεση.

  Οι επενδυτές, σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις προοπτικές της οικονομίας, κατευθύνονται σε επενδυτικά προϊόντα μακροπρόθεσμης ασφάλειας, γεγονός που έχει ωθήσει σήμερα Τετάρτη την απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σε ιστορικό χαμηλό.

  Αντεστραμμένη Καμπύλη 2

  Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ηγήθηκαν των απωλειών, καθώς το περιθώριο κέρδους των τραπεζών από τη χορήγηση δανείων πιέζεται μέσα σε τέτοιο επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι μετοχές των Bank of America και Citigroup υποχώρησαν κατά 4,69% και 5,28% αντίστοιχα, ενώ εκείνη της J.P. Morgan υποχώρησε οριακά λιγότερο, κατά 4,15%.

  Από το 1978, η καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει αντιστραφεί πέντε φόρες και σε όλες τις περιπτώσεις η αντιστροφή αυτή αποτέλεσε προάγγελο ύφεσης. Για τελευταία φορά, η αντιστροφή είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο του 2005. Η ύφεση, κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκε 22 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης. Ο δε S&P 500 απόλαυσε κατά μέσο όρο κέρδη της τάξης του 15% τους πρώτους 18 μήνες μετά από κάθε αντιστροφή, πριν ακολουθήσει τελικώς την πτωτική υφεσιακή πορεία.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε, με αφορμή την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, επίθεση, για πολλοστή φορά, ενάντια στον πρόεδρο της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζέρομ Πάουελ, υποδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο για την επικράτηση φόβων επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

  Παράλληλα υπερασπίστηκε τον εμπορικό πόλεμο που η κυβέρνησή του έχει εξαπολύσει ενάντια στην Κίνα.

  "Κερδίζουμε ξεκάθαρα ενάντια στην Κίνα. Εταιρείες και δουλειές αποχωρούν από εκεί. Οι τιμές σε εμάς δεν ανεβαίνουν, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πέφτουν. Η Κίνα δεν είναι το πρόβλημά μας, αν και το Χονγκ Κονγκ δεν βοηθά. Το πρόβλημά μας είναι η Fed. Αύξησε τα επιτόκια υπερβολικά και πολύ γρήγορα. Τώρα είναι πολύ αργή στην περικοπή τους. Η απόκλιση είναι τεράστια και οι άλλες χώρες λένε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον ανύποπτο Jay Powell και στη Federal Reserve. Η Γερμανία και πολλοί άλλοι παίζουν το παιχνίδι! ΤΡΕΛΛΗ ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ! Θα έπρεπε να δρέπουμε εύκολα μεγάλες ανταμοιβές και κέρδη, αλλά η Fed μάς κρατά πίσω! Θα Νικήσουμε!", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

  Η μετοχή της Macy’s "βυθίστηκε" κατά 12%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.

  Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν στο "κόκκινο", με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε εκείνες των Dow Inc. (-5,91%), Wallgreens Boots Alliance (-5,01%) και Goldman Sachs (-4,19%).

  Το βλέμμα σε επιβράδυνση και "εμπορικό πόλεμο"

  Το βλέμμα των επενδυτών ήταν στραμμένο και στα στοιχεία για την ανάπτυξη σε Κίνα και Ευρωζώνη, που ενίσχυσαν τις ανησυχίες τους. Η Κίνα ανακοίνωσε στοιχεία για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της τον Ιούλιο, η οποία ήταν η μικρότερη των τελευταίων 17 ετών, γεγονός που ερμηνεύεται ως απότοκο του "εμπορικού πολέμου" με τις ΗΠΑ.

  Το ίδιο ζήτημα, μαζί με την αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα του Brexit, θεωρείται βασικός ανασχετικός παράγοντας και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Πτώση των εξαγωγών οδήγησε την οικονομία της Γερμανίας σε στασιμότητα και μικρή συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με βάση στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

  Οριακή ήταν η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο του 2019.

  Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση, την Τρίτη, από πλευράς ΗΠΑ ότι θα εξαιρέσουν για κάποιο διάστημα ορισμένα κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον νέο κύκλο δασμών 10% που αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι η αναβολή και οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να μην επηρεαστεί η εσωτερική αγορά των ΗΠΑ εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

  Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα θα ήθελε πολύ αυτή τη στιγμή την επίτευξη μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

  Για επτά δομικά ζητήματα που οι ΗΠΑ πρέπει να ρυθμίσουν στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα έκανε λόγο, σε δηλώσεις του στο δίκτυο Fox, ο σύμβουλος του πρόεδρου των ΗΠΑ για ζητήματα εμπορίου Peter Navarro. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι κυβερνοεπιθέσεις στα δίκτυα αμερικανικών επιχειρήσεων, ο εξαναγκασμός σε μεταφορά τεχνολογίας, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και η χειραγώγηση νομίσματος, ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

  Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, καθώς και με τον ύπατο εκπρόσωπο των ΗΠΑ για ζητήματα εμπορίου (θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer την Τρίτη, ανανεώνοντας το ραντεβού τους μετά από δύο εβδομάδες.

  Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ξένων προϊόντων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της σημαντικής ανόδου στις τιμές εισαγωγής των καυσίμων.

  Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν μείωση κατά 0,1%.

  Αναθεωρήθηκαν, εν τω μεταξύ, πτωτικά τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο, καθώς η πτώση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Ιούλιο οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Μάιο, έναντι της αρχικά αναφερθείσας πτώσης κατά 0,9%.

  Σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 1,8%, ενώ οι τιμές για τα εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα, εξαιρουμένων των δασμών, διαμορφώθηκαν 1,6% χαμηλότερα το τελευταίο δωδεκάμηνο.

  Οι τιμές για τις εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι τιμές των εισαγωγών εξαιρουμένων των καυσίμων υποχώρησαν κατά 0,1%.

  Το ίδιο διάστημα οι τιμές των εξαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων