Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Αυγ-2019 13:03

  Επιδεινώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Επιδεινώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιστρέφει στα επίπεδα των 840 μονάδων, υπό το βάρος μιας νέας αναταραχής που δείχνει να αναδύεται, αυτή τη φορά από τη γείτονα χώρα στην Ιταλία. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,87% στις 839,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,65 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,90% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.065,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,72% στις 699,06 μονάδες.

  Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχείρησε νωρίτερα ανοδικά, η αγορά ομόλογων εμφανίζεται ιδιαιτέρως εύθραυστη, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να έχει φτάσει στο 2,14%, από τα επίπεδα του 2% που είχε σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ιταλικές εξελίξεις πάντα επηρέαζαν και θα επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση για τα assets της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αν και ακόμη η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο.

  Τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια δείχνουν να ακολουθούν μια επιλεκτική αναδίπλωση, εν αναμονή των προεκτάσεων της ιταλικής πολιτικής κρίσης, δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Δεδομένης της προσδοκίας για μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι traders προεξοφλούν περισσότερα νομισματικά μέτρα στήριξης, γεγονός που λειτουργεί υποστηρικτικά στις αγορές.

  Σε γενικές γραμμές, η αγορά ενδεχομένως να ακολουθήσει μια πλάγια γραμμή μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν υπάρξει κάποια διεθνής εξέλιξη που να ανατρέψει τα τεχνικά δεδομένα της. Τον Σεπτέμβριο δεν αναμένονται μόνο οι αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά θα ξεκλειδώσουν και επί της ουσίας τα βήματα της νέας κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο των τραπεζών όσο και σε εκείνο των μεταρρυθμίσεων.

  Επομένως το διακύβευμα είναι ο γενικός δείκτης να παραμείνει στα ασφαλή ύδατα άνω των 830-831 μονάδων, ώστε να μην μπει σε τεχνικές περιπέτειες, ενώ θα πρέπει άμεσα να βελτιωθεί και η εικόνα του τραπεζικού δείκτη. Μόνο τον Αύγουστο ο κλαδικός των τραπεζών έχει καταγράψει απώλειες άνω του 14%, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις σε ολόκληρη την αγορά.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο σήμερα, με την επιδείνωση των ομολόγων να προβληματίζει, η Alpha Bank και η ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες 2,48% και 2,69% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, ΟΛΠ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Eurobank, Cenergy, Μυτιληναίο και Βιοχαλκο.

  Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι Aegean, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής, με τη Motor Oil να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Λάμδα και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ