Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 17:07

  Κέρδη στη Wall Street παρά τις ανησυχίες για την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

  Κέρδη στη Wall Street παρά τις ανησυχίες για την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.03

  Επιταχύνει τον βηματισμό της η Wall Street, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα θετικά μηνύματα από την Κίνα περιόρισαν τους φόβους των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη και συνέβαλλαν στην άμβλυνση της έντονης μεταβλητότητας των τελευταίων ημερών.

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones με άλμα 320 μονάδων κερδίζει 1,23% και κινείται στις 26.327,89 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,66% στις 2.931,23 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq με άνοδο 1,89% κινείται και πάλι πάνω από το όριο των 8.000 μονάδες, στις 8.011,27 μονάδες.

  Η εικόνα της αγοράς σήμερα είναι αρκετά βελτιώμενη, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες έφτασαν να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά σημαντικές απώλειες, πριν ανακάμψουν στη συνέχεια, καθώς η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αλλά και οι μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν διάφορες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να προφυλάξουν τις οικονομίες τους από τις διεθνείς αναταράξεις που προκαλεί η σύγκρουση αυτή, ενέτειναν τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση.

  Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο της, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική μείωση, οδηγώντας το επιτόκιο της, σε χαμηλό εννέα ετών, στο 5,40%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης μείωσε το επιτόκιο της στο 1,5% από 1,75% προηγουμένως.

  Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν τους επενδυτές να στραφούν σε πιο ασφαλή assets, πιέζοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που συμπαρέσυραν αρχικά τους δείκτες. Στη συνέχεια όμως οι δείκτες πραγματοποίησαν έναν εντυπωσιακό comeback, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείνει τελικά με οριακές απώλειες, και τους S&P 500 και Nasdaeq να τερματίζουν ανοδικά.

  Τον τόνο στην αγορά σήμερα δίνουν τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις εξαγωγές της Κίνας, οι οποίες τον Ιούλιο αυξήθηκαν απροσδόκητα, παρά την εντεινόμενη κόντρα με τις ΗΠΑ που έπληξε τη ζήτηση της αγοράς και την εμπιστοσύνη, καθησυχάζοντας εν μέρει τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

  Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας μια πτώση 1,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διοίκησης τελωνείων. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 2% σε ετήσια βάση.

  Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές συνέχισαν να υποχωρούν, κατά 5,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αν και σε μικρότερο ποσοστό από την μείωση κατά 7,3% που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση των εισαγωγών 9%.

  Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με όλους τους εμπορικούς εταίρους διαμορφώθηκε στα 45,06 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, χαμηλότερα από τα 50,98 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε τον Ιούνιο, αλλά υψηλότερα από τα 38,7 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

  Το κλίμα επηρεάζει και η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ορίσει το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο 7,0039 ανά δολάριο, το οποίο είναι το ασθενέστερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τις 21 Απρίλιου 2018 ωστόσο είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν. Σημειώνεται ότι η διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου των 7 γουάν/δολάριο τη Δευτέρα προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος ως κλιμάκωση του νομισματικού πολέμου στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, που έχει οδηγήσει στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών.

  Υποστηρικτικά λειτουργεί και η ανάκαμψη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που δείχνει ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στις μετοχικές αξίες. Σημειώνεται ότι η απόδοση αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται στο 1,75% και ενώ εχθές είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 1,70%.

  Στα μάκρο της ημέρας, θετικά είναι τα μηνύματα που προέρχονται από την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας υποχώρησε στις αρχές Αυγούστου, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την αποδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 209.000 για την εβδομάδα έως τις 3 Αυγούστου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000.

  Ένα πιο σταθερό μέτρο, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, μειώθηκε κατά 250 αιτήσεις στις 223.000.

  Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 15.000 στα 1,68 εκατ. παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

  Στο επιχειρηματικό μέτωπο, στο προσκήνιο βρίσκεται η μετοχή της Catrepillar, μετά την κίνηση της Goldman Sachs να μειώσει την τιμή -στόχο για τον τίτλο της εταιρείας στα 130 δολάρια, από τα 156 δολάρια προηγουμένως.

  Αντίθετα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι της Roku Inc., η οποία εχθές αργά ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ παρουσίασε ενθαρρυντικές προοπτικές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ