Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 16:06

  Μικρή άνοδο δείχνουν τα futures της Wall παρά τους συνεχιζόμενους φόβους για το εμπόριο

  Μικρή άνοδο δείχνουν τα futures της Wall παρά τους συνεχιζόμενους φόβους για το εμπόριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μικρή άνοδο καταγράφουν τα futures δεικτών και μετοχών στη Wall Street, καθώς η απόφαση της Κίνας να ορίσει το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν σε επίπεδο υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς που τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

  Τα futures του Dow Jones κερδίζουν 0,43%, τα futures του S&P 500 σημειώνουν κέρδη 0,35%, ενώ τα futures του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq κινούνται 0,54% υψηλότερα.

  Στη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street ενδοσυνεδριακά έφτασαν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα, γεγονός που έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή assets. Στροφή που αντικατοπτρίστηκε και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά συμπαρασύρροντας τους δείκτες.

  Προς το τέλος της συνεδρίασης όμως οι δείκτες πραγματοποίησαν έναν εντυπωσιακό comeback με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείσει τελικά με οριακές απώλειες, και τους S&P 500 και Nasdaeq να τερματίζουν ανοδικά.

  Οι επενδυτές συνεχίζουν πάντως να παρακολουθούν τις εξελίξεις που συνδέονται με το εμπόριο, εστιάζοντας και στην ισοτιμία γουάν-δολαρίου καθώς η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας με την επιβολή δασμών εκατέρωθεν έχει οδηγήσει σε έναν νομισματικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

  Ωστόσο, η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ορίσει το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο 7,0039 ανά δολάριο, επίπεδο υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν αλλά και πάνω από αυτό που όρισε εχθές, περιόρισε κάπως τις ανησυχίες των επενδυτών. Πάντως, το επίπεδο αυτό αποτελεί το ασθενέστερο έναντι του δολαρίου από τις 21 Απρίλιο 2018.

  Θετικό κλίμα δημιουργούν επίσης τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις εξαγωγές της Κίνας, οι οποίες τον Ιούλιο αυξήθηκαν απροσδόκητα, παρά την εντεινόμενη κόντρα με τις ΗΠΑ που έπληξε τη ζήτηση της αγοράς και την εμπιστοσύνη.

  Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας μια πτώση 1,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διοίκησης τελωνείων. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 2% σε ετήσια βάση.

  Οι εισαγωγές συνέχισαν να υποχωρούν, κατά 5,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αν και σε μικρότερο ποσοστό από την μείωση κατά 7,3% που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση των εισαγωγών 9%.

  Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με όλους τους εμπορικούς εταίρους διαμορφώθηκε στα 45,06 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, χαμηλότερα από τα 50,98 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε τον Ιούνιο, αλλά υψηλότερα από τα 38,7 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

  Στα μάκρο της ημέρας, θετικά είναι και τα μηνύματα που προέρχονται από την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας υποχώρησε στις αρχές Αυγούστου, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την αποδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 209.000 για την εβδομάδα έως τις 3 Αυγούστου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000.

  Ένα πιο σταθερό μέτρο, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, μειώθηκε κατά 250 αιτήσεις στις 223.000.

  Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 15.000 στα 1,68 εκατ. παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

  Στο επιχειρηματικό μέτωπο, στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Catrepillar, μετά την κίνηση της Goldman Sachs να μειώσει την τιμή -στόχο για τον τίτλο της εταιρείας στα 130 δολάρια, από τα 156 δολάρια προηγουμένως. Οι μετοχές της εταιρείες καταγράφουν πτώση 1,1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

  Αντίθετα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν πριν το κουδούνι οι τίτλοι της Roku Inc., η οποία εχθές αργά ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ παρουσίασε ενθαρρυντικές προοπτικές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ