Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 14:21

  "Επαναφορά" αγοραστών και... άνοδος στο Χρηματιστήριο

  "Επαναφορά" αγοραστών και... άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.26

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Βελτιωμένη είναι η εικόνα του χρηματιστηρίου Αθηνών αυτήν την ώρα, το οποίο μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου και έντονες διακυμάνσεις βρίσκει τον δρόμο για να αντιδράσει πάνω από τις 840 μονάδες και να μείνει σε τροχιά διακοπής του αρνητικού του σερί. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,82% στις 844,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22 κατ. τεμάχια. Άνοδο 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.081,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,38% στις 703,90  μονάδες.

  Μπορεί η αγορά να διαθέτει ρευστότητα όμως παρατηρείται έντονη επιλεκτικότητα από τους long να επέμβουν για να διασφαλίσουν επίπεδα που ανακτήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία βρίσκονται σε συντονισμό με τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες υπαγορεύουν τη μεταστροφή σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο στην ελληνική αγορά, αλλά το ΧΑ ήδη έχει καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές στην ενθυλάκωσή τους. Είναι μια πτυχή που είχε τονιστεί από τη στήλη το προηγούμενο διάστημα, καθώς κρίνει τη συμπεριφορά των βραχυ-μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για μια αγορά έως το τέλος του έτους.

  Όπως σημειώνουν πλέον χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η "ταλαιπωρία" για το ΧΑ δεν θα σταματήσει εδώ, δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους υπό τις παρούσες συνθήκες έχουν μειωθεί σημαντικά. Θα πρέπει επομένως από τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν εξελίξεις που μπορούν να "ανοίξουν" αυτά τα περιθώρια για να δούμε τους long να επαναδραστηριοποιούνται.

  Ανάμεσα στις εξελίξεις σαφώς είναι εκείνες που θα καθορίσουν τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ήδη κυοφορούνται μεγάλες αποφάσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ, που θα λάβουν οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, με στόχο να "ξεκαθαρίσουν" υποθέσεις που εντάσσονται σε από κοινού δανειοδοτήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και βρίσκονται στην "ατζέντα" διαχείρισης του NPL Forum.

  Πάντως, σήμερα υπάρχουν κάποια στηρίγματα από την αγορά ομόλογων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να κινείται προς το 2%, μετά από αρκετές ημέρες σταθεροποίησης στη ζώνη των 2,05%-2,06%. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως υπαγορεύει τη σταδιακή και μερική αποσύνδεση των δύο αγορών, δεδομένου ότι οι ελληνικοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος δέχονται περισσότερο τις επιρροές της διεθνούς στροφής προς αυτούς, με την μετοχική αγορά να υποκύπτει στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου.

  Στο ταμπλό τώρα, οι περισσότεροι τίτλοι έχουν γυρίσει σε θετικά εδάφη, με τον Titan να είναι στο +3,74% και τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Λάμδα και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη ανώτερα του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Cenergy, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή οι ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ