Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 12:46

  Νέα επίθεση πωλητών "κοκκίνισε" το Χρηματιστήριο

  Νέα επίθεση πωλητών "κοκκίνισε" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ούτε δύο ώρες δεν κράτησε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχασε τα κέρδη του, αλλά πλέον βρίσκεται υπό την κυριαρχία των πωλητών και των πιέσεων προς το κρίσιμο επίπεδο των 831 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,48% στις 832,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,5 κατ. τεμάχια. Πτώση 1,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.045,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,53% στις 690,52 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο για ακόμη μία φορά βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών, οι οποίοι το αποδεσμεύουν από την σημερινή εικόνα στις παγκόσμιες αγορές. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον ο Γενικός Δείκτης κινείται επιθετικά προς τη στήριξη των 831 μονάδων, οι οποίες αν διασπαστούν θα επαναφέρει την αγορά στις 803 μονάδες, και εκεί που βρισκόταν στα τέλη του Μαΐου.

  Ο τραπεζικός πλέον κινείται κάτω από τις 700 μονάδες, χωρίς η αγορά να αναμένει τις μεγάλες αποφάσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ, που θα λάβουν οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, με στόχο να "ξεκαθαρίσουν" υποθέσεις που εντάσσονται σε από κοινού δανειοδοτήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και βρίσκονται στην "ατζέντα" διαχείρισης του NPL Forum.

  Βέβαια, σήμερα δείχνει να βρίσκει στηρίγματα και από την αγορά ομόλογων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να κινείται προς το 2%, μετά από αρκετές ημέρες σταθεροποίησης στη ζώνη των 2,05%-2,06%.

  Μια πιο προσεκτική ματιά όμως υπαγορεύει τη σταδιακή και μερική αποσύνδεση των δύο αγορών, δεδομένου ότι οι ελληνικοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος δέχονται περισσότερο τις επιρροές της διεθνούς στροφής προς αυτούς, με την μετοχική αγορά να υποκύπτει στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου.

  Σε αυτό το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον η μεταβλητότητα δεν λείπει ούτε και σήμερα από το ταμπλό, με τους τίτλους της ΔΕΗ, της Jumbo και της Coca Cola να ηγούνται της πτώσης με απώλειες άνω του 2%.

  Άνω του -1% κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Alpha Bank, ενώ υπό έλεγχο κρατούν τις πιέσεις τους οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο ενισχύεται κατά 2,15%, με τις Φουρλής, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Σαράντης και ΟΤΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΛΠ, Cenergy, Titan και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ