Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 10:56

  Εύθραυστη άνοδος προς τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Εύθραυστη άνοδος προς τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νέα προσπάθεια ανόδου καταγράφεται σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τη χθεσινή αποτυχία και μετά από πέντε ημέρες πτώσης, επιχειρεί να ανακαταλάβει τις 850 μονάδες και να απομακρυνθεί από τα χαμηλά του μήνα στα οποία βρέθηκε.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,12% στις 846,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.088,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,40% στις 711,04 μονάδες.

  Ο ρυθμός στις παγκόσμιες αγορές δίνεται τις τελευταίες ημέρες από την πορεία της Wall Street, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. Αν και η αγορά προσπάθησε και χτες να αντιδράσει, μόλις διαφάνηκε ότι η Wall Street άνοιγε με απώλειες το κλίμα ανατράπηκε και το αρνητικό σερί του ΧΑ διευρύνθηκε. Εντούτοις, χτες η αμερικανική αγορά έκανε ένα εντυπωσιακό comeback, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ανακάμπτουν από απώλειες τουλάχιστον 1% και να κλείνουν τελικά με μικρή μεταβολή, θετική για τους S&P 500 και Nasdaq.

  Το σήμα της ανάκαμψης δόθηκε με τις αγορές σήμερα παγκοσμίως να κινούνται θετικά και το ΧΑ να κάνει μία ακόμη προσπάθεια να ανακαταλάβει τις 850 μονάδες. Χτες όμως έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από εκείνα που βρέθηκε στη μεγάλη διόρθωση των ημερών που επακολούθησαν των εκλογών, επιβεβαιώνοντας το εύρος της διακύμανσης του τελευταίου διμήνου.

  Έτσι, τεχνικά, για να μπορέσει να κινηθεί προς το ανοδικό άκρο του εύρους αυτού, θα πρέπει να ξεπεράσει τις 860 μονάδες, ένα επίπεδο ιδιαιτέρως απαιτητικό, όπως διαφάνηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις. Εκεί είναι η κοντινή αντίσταση και η επιθετική τάση που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς τις 879 μονάδες. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι 831 μονάδες, οι οποίες αν διασπαστούν θα επαναφέρει την αγορά στις 803 μονάδες, και εκεί που βρισκόταν στα τέλη του Μαΐου.

  Βέβαια, σήμερα δείχνει να βρίσκει στηρίγματα και από την αγορά ομόλογων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να κινείται προς το 2%, μετά από αρκετές ημέρες σταθεροποίησης στη ζώνη των 2,05%-2,06%. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως υπαγορεύει τη σταδιακή και μερική αποσύνδεση των δύο αγορών, δεδομένου ότι οι ελληνικοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος δέχονται περισσότερο τις επιρροές της διεθνούς στροφής προς αυτούς, με την μετοχική αγορά να υποκύπτει στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου.

  Σε αυτό το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον η μεταβλητότητα δεν λείπει ούτε και σήμερα από το ταμπλό, με τους τίτλους των Βιοχαλκο, Σαράντη, ΟΤΕ, Πειραιώς, Cenergy και Titan να στηρίζουν με τα άνω του 2% κέρδη τους. Άνω του +1% είναι τα κέρδη σε Jumbo, Alpha Bank, Λάμδα, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, με τη ΔΕΗ να αναζητά πρόσημο. Στον αντίποδα, η Coca Cola χάνει 0,13% και η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο -1%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ