Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Αυγ-2019 17:27

  Συνέχισε για 4η μέρα το πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

  Συνέχισε για 4η μέρα το πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από ένα ρόλερ κόστερ έντονων διακυμάνσεων και συνεχών εναλλαγών προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες, οι οποίες εντάθηκαν στις δημοπρασίες, ανήμπορο να διατηρήσει την ισορροπία πέριξ των 850 μονάδων μέσα σε ένα εκρηκτικό και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, όπου το risk off από εύθραυστες αγορές κυριαρχεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 844,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 840,58 μονάδων (-1,25%) και 840,58 μονάδων (-1,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 166 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,81%, στις 2.078,92 μονάδες, ενώ στο +0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.387,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,16% στις 707,81 μονάδες.

  Διακυμάνσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμη και το 5% ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, της τέταρτης πτωτικής στη σειρά, με το ΧΑ τελικά να κλείνει με απώλειες μετά από ομηρικές μάχες των long να απορροφήσουν την προσφορά των πωλητών που κατά διαστήματα λάμβανε διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η συναλλακτική δραστηριότητα αν και έντονη στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, τελικά διαμορφώθηκε χαμηλότερα από εκείνη της χθεσινής βίαιης πτώσης.

  Η αγορά έδειξε σήμερα ότι δυσκολεύεται να κρατήσει τις άμυνές της και να μη δοκιμάσει τα επίπεδα των 838 μονάδων που βρέθηκε μετεκλογικά τον Ιούλιο (η στήριξη είναι στις 840 μονάδες). Τις επόμενες ημέρες, και μέχρι να ομαλοποιηθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο παγκόσμιων γιγάντων, των ΗΠΑ και της Κίνας, το αναδυόμενο ΧΑ μπορεί να δοκιμαστεί εκ νέου.

  Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο σε αυτήν την αναταραχή, δεδομένου ότι πάνω από το 60% των επενδυτών που δραστηριοποιούνται σε αυτό είναι ξένα χαρτοφυλάκια. Και μπορεί αυτά να ήταν το καύσιμο για την εντυπωσιακή απόδοση του επταμήνου που προηγήθηκε, αλλά είναι και αυτά που θα προχωρήσουν σε risk off από μια αγορά σαν το ΧΑ που και ρηχή είναι και αναδυόμενη.

  Ο δεύτερος είναι ότι οι πωλητές κυριαρχούν, παρασύροντας τους βραχυπρόθεσμους, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους και τις μνήμες που έχουν ξυπνήσει από τις περσινές περιπέτειες της αγοράς, όταν οι short τάραξαν για τα καλά τα ύδατα της Λεωφόρου Αθηνών. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το fund Lansdowne "χτίζει" εκ νέου τις ανοιχτές του θέσεις. Στο στόχαστρό του είναι φυσικά ο τραπεζικός κλάδος, ειδικά οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

  Βέβαια, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, εάν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά ομολόγων είναι ένας δείκτης που πολλές φορές έχει οδηγήσει και την μετοχική αγορά. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σταθερές τις τελευταίες ημέρες, με το δεκαετές να είναι λίγες μονάδες βάσης πάνω από το 2%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων παραμένουν θετικές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, λόγω της πολιτικής που υιοθετεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς και των προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 4,53%, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -3,21% και κάτω από τα 2,30 ευρώ. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα και Μυτιληναίο, ενώ άνω του 1% σε ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Titan, Jumbo και ΟΛΠ, ενώ ΕΧΑΕ και Cenergy έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Φουρλής, Coca Cola και Aegean, με τη ΔΕΗ να ολοκληρώνει στο +1,08% και την Πειραιώς στο +1,74%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ