Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Αυγ-2019 13:51

  Μάχες για τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Μάχες για τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να έδειξε νωρίτερα κάποια σημάδια σταθεροποίησης, αλλά πλέον οι πωλητές έχουν επανέλθει δυναμικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει εξαιρετικά ευάλωτο στις μάχες που δίνονται από τα πρώτα λεπτά για τη διατήρηση της ζώνης των 850 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,35% στις 848,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.093,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,69% στις 718,38 μονάδες.

  Το ΧΑ επιβεβαιώνει για ακόμη μία ημέρα πόσο ευάλωτο είναι σε κινήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων, τα οποία έχουν εκτοξεύσει σήμερα το τζίρο του στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν στο ταμπλό και να διατηρήσουν τις 850 μονάδες. Οι πωλητές, από τη μία μεριά θέλουν να συνεχίσουν το "έργο" του πτωτικού τριημέρου, οδηγώντας την αγορά κοντά στα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου χρηματιστηριακού μήνα, πιέζοντας προς τις 838 μονάδες, με τους αγοραστές να προσπαθούν να απορροφήσουν την προσφορά για να κρατήσουν την επαφή με τις 850 μονάδες.

  Αν και οι long κατά διαστήματα δείχνουν να έχουν τον έλεγχο της αγοράς, η επιλεκτικότητα που ακολουθούν δεν επιτρέπει στην αγορά να ανακτήσει την ασφάλεια του επιπέδου άνω των 860 μονάδων. Είναι σαφές ότι με αρκετούς τίτλους σε πολυετή υψηλά πολλά χαρτοφυλάκια δεν δείχνουν διατεθειμένα να εκτεθούν στον κίνδυνο μιας αγοράς που ήδη έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις και έχει ακόμη πολλά ανοιχτά μέτωπα που μπορεί να την επηρεάσουν.

  Έτσι, οι πωλητές συνεχίζουν να δηλώνουν το παρόν, έχοντας μάλιστα και στο πλευρό τους τις μνήμες που έχουν ξυπνήσει από τις περσινές περιπέτειες της αγοράς, όταν οι short τάραξαν για τα καλά τα ύδατα της Λεωφόρου Αθηνών. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund Lansdowne "χτίζει" εκ νέου τις ανοιχτές του θέσεις. Στο στόχαστρό του είναι φυσικά ο τραπεζικός κλάδος, ειδικά οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

  Στο μεταξύ, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει εύθραυστο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν σε θετικά εδάφη. Όλοι αναμένουν το άνοιγμα της Wall Street, μετά το χθεσινό sell off, αν και τα παράγωγα συμβόλαια σημειώνουν σήμερα μικρά κέρδη. Είναι άλλωστε κοινή αίσθηση ότι υπάρχει μια τεράστια ποσότητα ρευστότητας διεθνώς που αναζητά αποδόσεις, με τους τίτλους όμως σταθερού εισοδήματος να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι σε αυτή την παγκόσμια ανακατάταξη κεφαλαίων.

  Σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον, τα πρόσημα στο ταμπλό είναι ευμετάβλητα, με τη ΓΕΚ Τέρνα όμως να είναι στο -2,38% και τις Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Eurobank, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Titan, Aegean, Jumbo, ΔΕΗ και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, Πειραιώς και Coca Cola προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις καταγράφοντας κέρδη 1,74% και 1,26% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή οι Cenergy και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ