Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Αυγ-2019 11:12

  Axia: "Βuy" για την Εθνική – Σημαντική μείωση στα NPEs από Symbol-Mirror

  Axia: "Βuy" για την Εθνική – Σημαντική μείωση στα NPEs από Symbol-Mirror
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η πώληση του χαρτοφυλακίου Mirror θα μειώσει τον pro-forma δείκτη NPE της Εθνικής Τράπεζας κατά 160 μ.β στο 37,3%, ενώ ο pro-forma δείκτης κάλυψης θα μειωθεί κατά 220 μ.β και στο 56,5% σε σύγκριση με τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου κι έτσι η Axia δίνει σύσταση buy για την μετοχή της Εθνικής με τιμή-στόχο τα 2,90 ευρώ.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Axia, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε  την πώληση του χαρτοφυλακίου Mirror (μη εξασφαλισμένες πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ΜμΕ) στην CarValInvestors, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται 1,2 δισ. ευρώ και εκτιμώμενη ακαθάριστη λογιστική αξία 1 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συναλλαγή του Mirror είναι θετική για τα κεφάλαια της συστημικής τράπεζας, προσθέτοντας 7 μ.β (έναντι του δείκτη CET1 στο 15,7% στο α’ τρίμηνο του 2019), ενώ η τιμή της συναλλαγής σημαίνει ότι η προσοφρά ανήλθε στα 113 εκατ. ευρώ για ένα χαρτοφυλάκιο με καθαρή λογιστική αξία 105 εκατ. ευρώ.

  Επιπλέον, η Axia αναμένει πως το όφελος στον ισολογισμό της Εθνικής από αυτή τηνς συναλλαγή να διαμορφωθεί στα 8 εκατ. ευρώ, πέραν του ποσού των 105 εκατ. ευρώ από την μείωση του RWA. Η συναλλαγής ισοδυναμεί με το 9,4% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia.

  Εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει μείωση του δείκτη NPEs κατά 160 μ.β στο 37,3% και του δείκτη κάλυψης κατά 220 μ.β στο 56,5%. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο αναμένεται να διαχειριστεί η Q Quant.

  Η πώληση του Mirror, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol μειώνουν τον δείκτη NPEs της Εθνικής κατά 290 μ.β στο 36% και τον δείκτη κάλυψης κατά 295 μ.β στο 55,7%. Επιπλέον, προσθέτει 26 μ.β στον δείκτη CET1 ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 16%. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε στα μέσα Ιουλίου ομόλογο Tier 2 ύψους 400 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 114 μονάδες βάσης στον δείκτη συνολικού κεφαλαίου του ομίλου που ανερχόταν στο 15,8% το πρώτο τρίμηνο.

  Όπως τονίζει η Axia, η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της και έτσι χαιρετίζει την νέα αυτή πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Όπως εκτιμά, το χαρτοφυλάκιο καλύφθηκε με μετρητά στο 90% και το RWA είναι στο 100% των καθαρών ανοιγμάτων.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ