Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Αυγ-2019 16:00

  Αποδόσεις μέχρι 680% στο 7μηνο στο Χρηματιστήριο

  Αποδόσεις μέχρι 680% στο 7μηνο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να καταγράφει διεθνείς... πρωτιές, θα επωφεληθεί χωρίς αμφιβολία από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ειδικά στην Ευρωζώνη, καθώς αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τα ελληνικά spreads σε ένα περιβάλλον όπου ήδη το κυνήγι των αποδόσεων έχει στείλει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.

  Η στροφή των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία επίσης καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, με μείωση των αποδόσεων κατά 240 μ.β., αυξάνει την επενδυτική βάση της χώρας με περισσότερους real money ή "καλής ποιότητας" επενδυτές, ενώ η νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ αναμένεται να ενισχύσει τη διάθεση για ρίσκο. Φυσικά, καθώς το Χ.Α. παραμένει –έστω και λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν– συνδεδεμένο με την πορεία των διεθνών αγορών, όλα τα παραπάνω εκτιμώνται με βάση την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μετοχών.

  Το Χ.Α., όπως προαναφέραμε, συνεχίζει ακάθεκτο να καταγράφει παγκόσμιο ρεκόρ, σημειώνοντας τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες διαμορφώνονται στο 47%, και ακολουθεί δεύτερος ο χρηματιστηριακός δείκτης RTSI της Ρωσίας με κέρδη 26%, ο αμερικανικός Nasdaq στο +23%, ο S&P 500 στο +18,9%, ο ελβετικός δείκτης SMI με κέρδη 17,7%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +17,6% και ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 17,3%. Μάλιστα, ο Ιούλιος αποτελεί τον έβδομο μήνα συνεχούς ανόδου για το Χ.Α., φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013.

  Κορυφαία σε απόδοση μετοχή το 7μηνο αναδείχθηκε η Αλουμύλ Μυλωνάς με άνοδο 680% και ακολουθεί η Τράπεζα Αττικής με κέρδη 339%, η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 269%, η Profile με 204%, η Λανακάμ με 203%, η Δομική Κρήτης στο +185,5%, η Autohellas στο +178%, η Forthnet με 174%, η Κέκροψ με 172%, η Σαραντόπουλος με 168%, η Byte με 166% και η Κυριακούλης με 153%.

  Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

  Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών τόσο για την οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο και αναμένεται θερμό, με τη νέα κυβέρνηση να κινείται πολυμέτωπα στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, προχωρώντας στην ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων και σε παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία (Ελληνικό, ΔΕΗ, Ελληνικός Χρυσός, Creta Farms).

  Κομβική σημασία για τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στην οικονομία έχει το τραπεζικό σύστημα, που καλείται να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Για να συμβεί αυτό, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, πρέπει να επιταχυνθεί προηγουμένως η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαδικασία που αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα. Επομένως, ο τραπεζικός κλάδος καλείται στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή εξελίξεων στο Eλληνικό Xρηματιστήριο.

  Με βάση τα παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης κινείται γύρω από τις 900 μονάδες, ενώ η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στην περιοχή του 2% ανοίγει τον δρόμο για μια νέα έκδοση πολυετούς τίτλου και την υλοποίηση του σχεδιασμού αποπληρωμής των "ακριβών" δανείων του ΔΝΤ.

  Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ξένα funds και μεγάλοι επενδυτές συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα στο real economy, κάτι που βοηθά ακόμα περισσότερο την οικονομία. Πρώτη φορά, πάντως, έχουμε τόσα θετικά νέα, και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, και πλέον μένει να περάσει το τρίμηνο για να αρχίσουμε να βλέπουμε και πώς καταγράφονται τα νούμερα.

  Όμως, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, το βεβαρημένο από γκρίζες ζώνες διεθνές περιβάλλον είναι δυνατό να απειλήσει ή και να ακυρώσει την αυτόνομη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ