Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 17:23

  Τραπεζική πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Τραπεζική πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ήταν η διόρθωση σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο άρχισε τον Αύγουστο με διαθέσεις επιλεκτικών κινήσεων και συσσώρευσης λίγο κάτω από τις 900 μονάδες, θέτοντας στο επίκεντρο το trading τίτλων με βάση τις προοπτικές των εισηγμένων.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 895,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 894,86 μονάδων (-0,56%) και 901,36 μον. (+0,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 27,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 720 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,54%, στις 2.212,43 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.452,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 811,65 μονάδες.

  Η αγορά ακολουθεί την παραδοσιακή πορεία κάθε Αύγουστο κατά τον οποίο οι συναλλαγές μειώνονται κατακόρυφα και οι επιλεκτικές κινήσεις κυριαρχούν. Με τη μόνη διαφορά φέτος να είναι ότι προέρχεται από ένα σημαντικό επτάμηνο ράλι ανόδου, έχοντας "κολλήσει" σε ένα εύρος διακύμανσης στενό και κάτω από τις 900 μονάδες. Και αυτό το επίπεδο, αν και ιδιαίτερα απαιτητικό δοκιμάστηκε ενδοσυνεδριακά και χτες και σήμερα.

  Η επιλεκτικότητα σε επίπεδο των τίτλων, όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει αρκετά ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια σε νέες εισροές στην ελληνική αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έλθει τόσο από το μέτωπο των κυβερνητικών αποφάσεων όσο και από εκείνο μιας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

  Επίσης, ένας σημαντικός καταλύτης είναι και η προοπτική της άρσης των capital controls, τέσσερα χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2015, επιταχύνοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Και η προοπτική της άρσης θα φέρει και τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει πολλάκις οι οίκοι αξιολόγησης. Εάν αυτοί αρθούν στις αρχές του Φθινοπώρου δεν αποκλείεται να δούμε στον κλάδο εισροές σημαντικών κεφαλαίων που θα τροφοδοτήσουν την ανοδική κίνηση ολόκληρης της αγοράς.

  Παράλληλα, ένα σημαντικό βήμα που αναμένεται επίσης το επόμενο διάστημα θα ήταν η αναθεώρηση του ορίου διακράτησης κρατικών τίτλων από τις τράπεζες που έχει περιορισθεί από τις αρχές του 2015 στα περίπου 8 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συζητείται μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ΕΚΤ από το φθινόπωρο του 2018, αλλά κατά πώς ακούγεται τελευταία, η υλοποίησή του θα συνδεθεί αφενός με την πρόοδο στη διαδικασία απομείωσης των κόκκινων δανείων και αφετέρου από τη συμβατότητα του νέου σχεδίου Προϋπολογισμού του 2020 με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018. Και αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέσα στον Σεπτέμβριο.

  Παρ’ όλα αυτά σήμερα η αγορά είχε απέναντί της και το αρνητικό διεθνές κλίμα, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μειώνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της, με τον διοικητή της πάντως να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας. Ειδικότερα, ο Ζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων έγινε για να προστατέψει την οικονομία από την αυξημένη αβεβαιότητα εν μέσω των εμπορικών εντάσεων και δεν αποτελεί προάγγελο για έναν νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έχασε 3,18%, με τις Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Φουρλή, Πειραιώς και ΟΤΕ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχαλκο.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα κέρδισε 1,06%, με τις Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑ, Aegean και Ελλάκτωρ να περιορίζονται σε ήπια ανοδικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Cenergy.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020