Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 13:56

  Χρηματιστήριο: Αδύναμες κινήσεις πέριξ των 900 μονάδων

  Χρηματιστήριο: Αδύναμες κινήσεις πέριξ των 900 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Έντονη νευρικότητα πέριξ των 900 μονάδων καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, το οποίο επιδίδεται στο να απορροφά τις πιέσεις σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ ο FTSE 25 δείχνει να διαθέτει τις δυνάμεις να συντηρήσει τον Γενικό Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 898,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.220,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,96% στις 820,44  μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί να διατηρηθεί στα επίπεδα πέριξ των 900 μονάδων, αν και οι πιέσεις σε τίτλους όπως η Eurobank ανακόπτουν τις στιγμιαίες προσπάθειες υπέρβασης του επιπέδου. Είναι σαφές ότι μετά από ένα επτάμηνο συνεχούς ανόδου η αγορά θα πρέπει να μαζέψει τις δυνάμεις της αν θέλει να κινηθεί υψηλότερα και να περιορίσει την όποια κίνηση διόρθωσης σε επίπεδο επιμέρους τίτλων.

  Η επιλεκτικότητα στα επίπεδα των τίτλων, όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει αρκετά ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια σε νέες εισροές στην ελληνική αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έλθει τόσο από το μέτωπο των κυβερνητικών αποφάσεων όσο και από εκείνο μιας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

  Η επίδοση των ελληνικών ομολόγων μάλιστα μαρτυρά και ότι το κλίμα για την Ελλάδα  παραμένει ευνοϊκό, παρά τους συγκυριακούς παράγοντες, όπως η προσδοκία για παρέμβαση από την ΕΚΤ. Έτσι η αγορά αναμένει πιθανές αποφάσεις από τον ΟΔΔΗΧ για τη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, αλλά και της διαθεσιμότητας των ελληνικών τίτλων, θέτοντας την Ελλάδα στο ραντάρ μεγάλων επενδυτών.

  Ένα σημαντικό βήμα που αναμένεται επίσης το επόμενο διάστημα θα ήταν η αναθεώρηση του ορίου διακράτησης κρατικών τίτλων από τις τράπεζες που έχει περιορισθεί από τις αρχές του 2015 στα περίπου 8 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συζητείται μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ΕΚΤ από το φθινόπωρο του 2018, αλλά κατά πώς ακούγεται τελευταία, η υλοποιησή του θα συνδεθεί αφενός με την πρόοδο στη διαδικασία απομείωσης των ποσοστών κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και αφετέρου από τη συμβατότητα του νέου σχεδίου Προϋπολογισμού του 2020 με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018. Και αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέσα στον Σεπτέμβριο.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 2,16%, με τις Φουρλή και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς, Σαράντης, ΟΤΕ και Cenergy.

  Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρας διέσπασε τα 2,20 ευρώ καταγράφοντας σήμερα κέρδη 2,30%, με τη Λάμδα να είναι στο +1,28% και τις ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με ήπια κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ