Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουλ-2019 21:00

  Η αγορά των ελληνικών ομολόγων "δείχνει" στους οίκους τον δρόμο για αναβάθμιση της Ελλάδας

  Η αγορά των ελληνικών ομολόγων "δείχνει" στους οίκους τον δρόμο για αναβάθμιση της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το επενδυτικό ενδιαφέρον και η διάθεση για ρίσκο για τα ελληνικά assets που συνεχίζονται παρ' ό,τι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου κοντά σε νέα υψηλά έτους και διατηρώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, δείχνουν ότι οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω θετικά νέα προσεχώς, είναι υψηλές.

  Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε την ώθηση σε αυτές τις προσδοκίες, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να περιμένουν πλέον –και άμεσα– την πλήρη άρση των capital controls, την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους.

  Για αυτό το τελευταίο, την αναβάθμιση των ratings της Ελλάδας, η αγορά ομολόγων φαίνεται πως σπρώχνει όλο και περισσότερο τους οίκους αξιολόγησης, ενώ ήδη επενδυτικές τράπεζες – όπως η Barclays – έχουν προβλέψει πως η Ελλάδα έχει πιθανότητες να μπει στην... ελίτ των χωρών που κατέχουν "επενδυτική βαθμίδα" στο β' εξάμηνο του 2020. Αυτό, όπως είναι γνωστό, θα κάνει τα ελληνικά ομόλογα εκείνη την περίοδο να ανέβουν στο... τρένο του νέου QE που πιθανώς να ξεκινήσει η ΕΚΤ το προσεχές φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται πως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μίας χώρας στο QΕ είναι τα ομόλογά της να αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης  ή να είναι σε ισχύ το waiver το οποίο δίνεται σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, και το οποίο έχασε η Ελλάδα καθώς ακολούθησε την οδό της ενισχυμένης εποπτείας και όχι την προληπτική γραμμή.

  Σε περίπτωση όμως που η ΕΚΤ δεν ξεκινήσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να ενταχθούν στην περίοδο επανεπενδύσεων του προηγούμενου QE, γεγονός που θα μείωνε περαιτέρω τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων.  Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από την Fitch (ΒΒ-, σταθερές προοπτικές) και την DBRS, και απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, με την Παρασκευή να αναμένεται η νέα προγραμματισμένη αξιολόγηση από τον πρώτο οίκο.

  "Φυσιολογική" αγορά η Ελλάδα

  Όπως σχολιάζουν αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται όλο και πιο "φυσιολογικά", με την πορεία της αγοράς να δείχνει πως οι επενδυτές αποτιμούν την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας. Αυτή η πορεία σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από την αρχή του έτους κατά περισσότερο από 50%, "αναγκάζει" κατά κάποιον τρόπο τους οίκους να δουν πιο... ζεστά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί από το 4,4% στις αρχές του έτους, κοντά στο 2% -ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε ακόμα και κάτω του 2%, ενώ τόσο το νέο 7ετές όσο και οι δύο προηγούμενες εκδόσεις  (5ετές, 10ετές) έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πορεία, με τα ελληνικά spreads να διαμορφώνονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιάμισι ετών. Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα η Citi,  οι ενισχυμένες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

  Η Fitch, η οποία δημοσιεύει το review της για την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου, δεν έχει αλλάξει το rating της χώρας μας εδώ και ένα χρόνο, από τις 10 Αυγούστου 2018 όταν και τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και ξεκίνησε η μεταμνημονιακή εποπτεία. Η αγορά αναμένει ευρέως την αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας από τον οίκο την Παρασκευή, από σταθερές σε θετικές, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η θετική έκπληξη της αναβάθμισης και του rating καθώς η Fitch έχει την... τάση να κινείται πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Moody's, S&P, DBRS).

  Τι "ζητά" η Fitch

  Σε πρόσφατο report της μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Fitch είχε τονίσει πως περιμένει λεπτομέρειες γύρω από την φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης για να τις εντάξει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που θα δημοσιευτεί στις 2 Αυγούστου. Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οίκος έχει πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

  Σε άλλο report της νωρίτερα είχε επισημάνει πως θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρεί τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά και τη συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υποστηριζόμενη από μια ομαλή σχέση με τους επίσημους πιστωτές, ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και τον χαμηλότερο κίνδυνο από τον τραπεζικό κλάδο.

  Έτσι, η αναβάθμιση του οutlook της χώρας "δικαιολογείται" αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, ωστόσο μένει να φανεί εάν η Fitch κάνει την κίνηση και "ανεβάσει" και το rating της χώρας στο "ΒΒ" ή δύο σκαλοπάτια πριν την επενδυτική βαθμίδα.

  Τι περιμένει η Moody's

  Η Moody΄s η οποία ακολουθεί μέσα στον Αύγουστο (23 Αυγούστου) έχει κάνει πιο ξεκάθαρες τις προϋποθέσεις της για την αναβάθμιση της Ελλάδας. Όπως τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις προς την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις, διατηρώντας ισχυρά τα δημόσια οικονομικά. Αυτό θα οδηγήσει σε ταχεία μείωση του χρέους από αυτήν που προβλέπεται, ενώ τυχόν ταχύτερη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου θα ήταν επίσης θετική για την αξιολόγηση της χώρας.

  Με λίγα λόγια περιμένει να δει... δείγματα γραφής της Ν.Δ, ωστόσο με δεδομένο ότι ήδη έως τότε η νέα κυβέρνηση θα έχει περάσει από τη Βουλή τα πρώτα της νομοσχέδια – και ειδικά το φορολογικό - η Moody΄s θα έχει στα "χέρια" της τις "μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις".

  Επιπλέον η Moody's έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της για την Ελλάδα σε σχέση με την Fitch ή την DBRS, καθώς μαζί με την S&P βαθμολογούν τη χώρα 4 σκαλοπάτια κάτω από το Investment grade.

  Νέα έξοδο στις αγορές "βλέπει" η Moody's

  Ένας άλλος "μοχλός" για τους οίκους έτσι ώστε να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις, είναι οι κινήσεις που έχει κάνει η χώρα προς τις αγορές, προχωρώντας μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές σε μία άκρως επιτυχημένη έκδοση 7ετούς τίτλου με επιτόκιο κάτω του 2%.

  Είναι προφανές ότι έχει αρχίσει και κτίζεται μία "κανονικότητα" σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, και σίγουρα δεν συμπεριφέρεται πια σαν μία χώρα με junk status.

  Μάλιστα ακόμα και η Moody's εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές στους επόμενους μήνες, ενώ η Nomura, η οποία ήταν ανάδοχος στην πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, είχε τονίσει σε πρόσφατη έκθεσή της πως το επόμενο "παράθυρο" για έκδοση ομολόγων μετά από αυτό που ανοίχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές, θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

  Επιστρέφοντας στη Moody's, στην ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις ομολόγων φέτος έχοντας αντλήσει συνολικά 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του ΟΔΔΗΧ για το 2019 για 5-7 δισ. ευρώ, ωστόσο, στους επόμενους μήνες πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλες έξοδοι της χώρας στις αγορές. Τα ελληνικά spreads έχουν μειωθεί έντονα, και ειδικά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως επισημαίνει και έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω και αν σταθεροποιήσει την παρουσία της στις αγορές, να επωφεληθεί από τις μειούμενες αποδόσεις των ομολόγων και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βελτιώσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ