Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουλ-2019 14:15

  Άμυνες στους πωλητές "βγάζει" το Χρηματιστήριο

  Άμυνες στους πωλητές "βγάζει" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Άμυνες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη επιχειρεί να υψώσει την τελευταία ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι των πωλητών, οι οποίοι επικεντρώνονται σταθερά στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε τίτλους που συνδέονται με συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,09% στις 864,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.136,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,50% στις 740,58 μονάδες.

  Αν και η αγορά δεν είχε τη μετεκλογική συμπεριφορά που αναμενόταν, εντούτοις αυτό που έχει χάσει από τις 7 Ιουλίου είναι λίγο πάνω από 30 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, εξέλιξη που σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Άλλωστε στην υπεραπόδοση του πρώτου εξαμήνου, μία διόρθωση της τάξεως του 3,5% και η σταθεροποίηση μέχρι νεοτέρας ήταν κάτι που χρειαζόταν το ταμπλό.

  Τώρα αυτό που επισημαίνεται για τον Ιούλιο είναι ότι η αγορά αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, οι οποίες όμως καθώς φαίνεται δεν εστιάζουν σε κρίσιμα ζητήματα. Αν και σημαντικές οι παρεμβάσεις τόσο στη λειτουργία του κράτους, όσο και στα φορολογικά, τα "βαριά" νομοσχέδια που θα κάνουν τη διαφορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, πιθανόν θα τα δούμε μετά το καλοκαίρι.

  Και αυτή η προοπτική έχει θέσει σε στάση αναμονής την αγορά, η οποία ταλαντεύεται μεταξύ των 840 και των 880 μονάδων, χωρίς σαφή προσανατολισμό. Βέβαια, η διόρθωση του τραπεζικού δείκτη είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά όπως επισημαίνεται είναι και ανάλογη της μεγάλης απόδοσης που υπήρξε στον κλάδο το προηγούμενο διάστημα.

  Πάντως, όπως επισημαίνεται, η αγορά έχει να περιμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη ΔΕΗ, ενώ ανάσα αναμένεται να λάβει και ο κλάδος των ακινήτων, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτός ο κλάδος θα δώσει ώθηση τόσο στις κατασκευές όσο και στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε και αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, κάτι που θα βοηθήσει στην προσέγγιση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα διορθώνει με απώλειες 3,19%, με τον Φουρλή και τη Eurobank να ακολουθούν με -2,36% και -2,08% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίο και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ στηρίζει τον Γενικό Δείκτη με το +4,73% που καταγράφει, ενώ ο Σαράντης και ο Ελλάκτωρ κινούνται με κέρδη 2,98% και 1,52% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Coca Cola, Aegean, ΟΤΕ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή η Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Cenergy.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020