Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουλ-2019 17:24

  Θετικό το Χρηματιστήριο, μοιρασμένα τα πρόσημα και... 36 εκατ. ευρώ σε πακέτα

  Θετικό το Χρηματιστήριο, μοιρασμένα τα πρόσημα και... 36 εκατ. ευρώ σε πακέτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό, αλλά με τον γενικό δείκτη να κλείνει σε θετικά εδάφη, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, διατηρώντας με δυσκολία τις 870 μονάδες, πάνω από τις οποίες κινήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 870,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 866,80 μονάδων (-0,14%) και 877,08 μον. (+1,04%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 42,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,24%, στις 2.156,79 μονάδες, ενώ στο -0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.386,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 763,75 μονάδες.

  Περίπου 36,1 εκατ. ευρώ του σημερινού τζίρου προήλθε από προσυμφωνημένες πράξεις σήμερα, με εκείνη της ΕΛΤΡΑΚ να δεσπόζει, στο πλαίσιο της μεταβίβασης του 66% της εισηγμένης στην ELTRAK CP LTD, έναντι 3,288 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, έντονη ήταν η δραστηριότητα και στην Εθνική, η οποία διακίνησε 3 εκατ. μετοχές μέσω πακέτων.

  Πάντως, όπως σχολιάζεται από χρηματιστηριακές πηγές, τα μηνύματα που έδωσε σήμερα η αγορά ήταν ελάχιστα, αφού τα χαρτοφυλάκια επιδόθηκαν κυρίως σε trading τίτλων. Μάλιστα, εκτός από την ΕΛΤΡΑΚ, η μετοχή του Τιτάνα βρέθηκε στο επίκεντρο, κλείνοντας μάλιστα με κέρδη 6,02%, μετά και την επιτυχή δημόσια πρόταση για την εισαγωγή του ομίλου στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίων. Το ποσοστό αποδοχής ανήλθε στο 93% για τις κοινές και στο 92,3% για τις προνομιούχες μετοχές, ενώ τα δικαιώματα εξαγοράς και εξόδου θα είναι ίσα με τα 19,64 ευρώ για τις κοινές και τα 18,98 ευρώ για τις προνομιούχες.

  Στο επίκεντρο και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,40%, αφού οι διεργασίες για το μέλλον της είναι έντονες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο τραπέζι έχουν πέσει σημαντικές προτάσεις για το ζήτημα της ΔΕΗ, με το ΥΠΕΝ να εξετάζει όλα τα σενάρια. Η αγορά αναμένει επομένως να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, τόσο για τη ρευστότητα της επιχείρησης, όσο και για το θέμα των τιμολογίων και των ΝΟΜΕ.

  Στο μεταξύ, θετικές ήταν σήμερα οι επιρροές από την αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς παραμένει στο 2,15%, ενώ το νέο 7ετές κινείται σήμερα στο 1,77%, από 1,90% όπου εκδόθηκε. Και αυτή η εικόνα έρχεται σε μια δύσκολη μέρα για τις ευρωαγορές, οι οποίες υποχωρούν, παρακολουθώντας τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και με την Τουρκία.

  Συνολικά πάντως, η αγορά έδειξε να τηρεί μια θετική στάση αναμονής, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες στο μέτωπο του φορολογικού νομοσχεδίου, με τα επόμενα 24ωρα να είναι πολύ κρίσιμα για την τύχη του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αποστολή στοιχείων και τεκμηριώσεων συνεχίζεται από την ελληνική πλευρά και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί αν τελικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει ολόκληρο στη Βουλή ή θα σπάσει σε δυο μέρη προκειμένου να κατατεθούν αρχικά οι διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και αργότερα οι παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους.

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός των Τιτάν και ΔΕΗ, η Eurobank σημείωσε άλμα 2,06%, με τις Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Aegean έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 3,57%, με τις Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλή να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, Jumbo, Coca Cola και ΕΧΑΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020