Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 13:37

  Χωρίς κατεύθυνση και με νευρικότητα το Χρηματιστήριο

  Χωρίς κατεύθυνση και με νευρικότητα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται αυτήν την ώρα, με την αγορά να προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ παρακολουθεί και την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, αναμένοντας την απόδοση. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,01% στις 851,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.109,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,01% στις 732,60 μονάδες.

  Αν και νωρίτερα η αγορά προσπάθησε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η ΔΕΗ και η Coca Cola γρήγορα συγκράτησαν τις προσπάθειες αυτές. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει πέριξ των 850 μονάδων, όπου και οι άμυνες του έχουν δείξει αντοχές, αναμένοντας τα νεότερα από την έκδοση ομολόγου.

  Στο μεταξύ το trading των τίτλων συνεχίζεται, με τη ΔΕΗ να αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, μετά το νέο ναυάγιο στην πώληση των λιγνιτικών, ενώ, όπως αναφέρει το Capital.gr, η πρώτη "απογραφή” έδειξε σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας, κακή κατάσταση των μονάδων, σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και αποφάσεων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τη μετοχή στο -6% σήμερα, με το μέλλον της επιχείρησης να παραμένει αβέβαιο.

  Στο μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί τις διεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προσπαθώντας να εκμαιεύσει κάποιο μήνυμα για το πώς θα κινηθούν οι δύο πλευρές το επόμενο διάστημα. Από τη μία η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, και από την άλλη οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν σε κάθε τόνο και ομοφώνως ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα προσαρμογής.

  Στο μεταξύ η εστίαση παραμένει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ακόμη χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2,1% και συγκεκριμένα στο 1,9%. Μένει επομένως να φανεί εάν η κυβέρνηση πετύχει το στόχο των "ποιοτικών επενδυτών" και εάν η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το "στίγμα" της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάνας σημειώνει αυτήν την ώρα κέρδη 2,99%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Aegean, Βιοχαλκο, Jumbo και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, εκτός της ΔΕΗ, ο Σαράντης υποχωρεί κατά 2,22%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Coca Cola, Πειραιώς και Φουρλή. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Alpha Bank και ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ