Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 15:52

  Άμυνες στους πωλητές περιορίζουν τις απώλειες στο Χρηματιστήριο

  Άμυνες στους πωλητές περιορίζουν τις απώλειες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σημαντικά έχουν περιοριστεί αυτήν την ώρα οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ικανό να επανέλθει στα επίπεδα των 850 μονάδων με τη βοήθεια της αντίδρασης επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων, μετά το -2% της ώρας που ανακοινώθηκε η επικείμενη έκδοση ομολόγου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,57% στις 853,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.121,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,58% στις 727,40 μονάδες.

  Αν και βρέθηκε ακόμη και στις 840 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει ελαφρώς την τελευταία ώρα, επιβεβαιώνοντας την παρουσία επιλεκτικών αγοραστών, οι οποίοι δείχνουν να προσέχουν πολύ τα σημεία εισόδου τους. Η νευρικότητα όμως είναι έκδηλη, με τις διακυμάνσεις να είναι σε αρκετές περιπτώσεις οβιδιακές.

  Πάντως, η ανακοίνωση της έκδοσης ομολόγου από την Ελλάδα δεν έδειξε να βοηθάει ειδικά το κλίμα. Το βιβλίο προσφορών πάντως για το ομόλογο δεν αποκλείεται να ανοίξει ακόμη και αύριο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η προσέλκυση "καλών" επενδυτών και όχι ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Και τούτο διότι η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το "στίγμα" της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

  Στο μεταξύ, τα νέα από τις θέσεις των short στην ελληνική αγορά είναι μεικτά, καθώς από τη μία μεριά το Oceanwood μείωσε ελαφρώς την ανοιχτή του θέση στη Eurobank, στο 0,99%, από 1,01% προηγουμένως, ενώ από την άλλη, το fund BlackRock Investment Management UK Limited άνοιξε για πρώτη φορά short θέση στη μετοχή, της τάξεως του 0,72%. Επίσης, το Marshall μείωσε τη short θέση του στην Εθνική, στο 0,55% από 0,61% προηγουμένως.

  Παράλληλα, αρνητικά λειτούργησε για τη ΔΕΗ ο άγονος διαγωνισμός για τις Λιγνιτικές Μονάδες. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών στις 12 το μεσημέρι σήμερα. Πάντως, η μετοχή, από το -5,41% νωρίτερα, είναι τώρα στο -1,95%.

  Εκτός της ΔΕΗ, οι απώλειες Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνούν το 3%, ενώ ο ΟΛΠ και η Πειραιώς είναι στο -2,83% και -2,76% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Motor Oil, Coca Cola, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Φουρλής, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Aegean, Jumbo και Εθνική.

  Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Λάμδα ηγούνται της προσπάθειας αντίδρασης, καταγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020