Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 17:23

  Τραπεζική "βουτιά" 6% στέρησε και τις 880 μονάδες από το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί οι ξένοι αναλυτές να "βομβάρδισαν" κυριολεκτικά σήμερα με θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνησή της, όμως το χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε ευκαιρία σήμερα να ενθυλακώσει μέρος των κερδών του τελευταίου διαστήματος, προκαλώντας μάλιστα ισχυρές πιέσεις ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, οι απώλειες του οποίου ξεπέρασαν το 6%.

  Ειδικότερα, γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 878,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 877,35 μονάδων (-1,93%) και 900,31 μον. (+0,63%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 40,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,15%, στις 2.203,05 μονάδες, ενώ στο -1,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.345,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,09% στις 786,72 μονάδες.

  Η αγορά "χρώσταγε" μία γερή διόρθωση μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι που καταγράφηκε μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών, των ευρωπαϊκών και των γενικών, πόσω μάλλον όταν από τις αρχές του έτους τα κέρδη ξεπερνούσαν το 45%. Η μεγάλη διόρθωση ήρθε σήμερα, όταν δηλαδή το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ήδη γνωστό και η ώρα της αλήθειας πλησιάζει.

  Όπως επισήμαναν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές σήμερα, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένεται να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τη χώρα από τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί πιθανώς να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων της δημοσιονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία αποδυνάμωσαν κάπως τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του τρέχοντος έτους, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που υποστηρίζεται και από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια.

  Πάντως, οι απόψεις για τη σημερινή εικόνα της αγοράς διίστανται όμως από τους εγχώριους αναλυτές, με μία ομάδα εξ αυτών να θεωρούν ότι διορθώνονται υπερβολές του προηγούμενου διαστήματος και την άλλη ομάδα να υποστηρίζει ότι υπήρξε covering αρκετών short θέσεων. Η τελευταία εκτίμηση τροφοδοτήθηκε μάλιστα και από την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία παρατηρήθηκε ειδικά στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης.

  Τεχνικά τώρα, η στήριξη του γενικού δείκτη ήταν στις 878 μονάδες, με τη διάσπαση της οποίας ανοίγει ο δρόμος προς τις 868 μονάδες. Στον αντίποδα, για να μπορέσει ο γενικός δείκτης να αποκαταστήσει την επαφή του με τις 900 μονάδες, θα πρέπει να ξεπεράσει την κοντινή αντίσταση των 895 μονάδων. Στον FTSE 25 η κοντινή στήριξη είναι στις 2.194 μονάδες, η οποία αν "πέσει" θα δώσει συνέχιση της πτώσης στις 2.162 μονάδες.

  Βέβαια σήμερα στη διαμόρφωση του FTSE 25 απουσίαζε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία δεν διαπραγματεύτηκε σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αναμένεται "σημαντικό εταιρικό γεγονός", το οποίο σχετίζεται με αλλαγή ή πρόθεση αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της Emma Delta που ελέγχει το 33% της ΟΠΑΠ, και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η αναστολή του τίτλου.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 7,10%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -6,78% και τις Εθνική και Eurobank να ολοκληρώνουν με πτώση 5,81% και 5,06% αντίστοιχα. Απώλειες 3,24% σημείωσε η ΔΕΗ, ενώ Cenergy και Jumbo έκλεισαν στο -2,72% και -2,93% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Coca Cola και Motor Oil.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Φουρλής, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα διαφοροποιήθηκαν σημαντικά από το γενικό κλίμα, κλείνοντας με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ