Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 16:46

  Reuters: Σοβαρό ενδεχόμενο να εκδώσει η Ελλάδα νέο ομόλογο

  Reuters: Σοβαρό ενδεχόμενο να εκδώσει η Ελλάδα νέο ομόλογο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νέας κυβέρνησης και να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφεραν πηγές στο Reuters τη Δευτέρα.

  Τραπεζικά στελέχη που ενεργούν ως βασικοί διαπραγματευτές (primary dealers) δήλωσαν πως η χώρα θα μπορούσε να εκδώσει ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

  Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει νέο ομόλογο τις προσεχείς εβδομάδες επωφελούμενη από τις χαμηλές αποδόσεις, αλλά δεν θα προχωρήσει μέχρις ότου δώσει το τελικό "πράσινο φως" η νέα κυβέρνηση.

  "Ο ΟΔΔΗΧ είναι πολύ θετικός και ακούμε ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ένα από τα τραπεζικά στελέχη στο Reuters, τονίζοντας ότι η τράπεζα που θα εκδώσει τα ομόλογα δεν θα είναι ούτε η KfW ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  "Ωστόσο, η έκδοση θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο περισσότερο, προκειμένου να ληφθούν οι εγκρίσεις από τη νέα κυβέρνηση".

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι, αν επανεκλεγόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα επεδίωκε ένα σχέδιο πρόωρης εξόφλησης περίπου του 40% του συνόλου του χρέους των 9,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τα υψηλά επιτόκια 5,1 - 5,2%.

  Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει έως και το 2,01%. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση ήταν στο 4,4% στις αρχές του 2019.

  Όπως αναφέρει το Reuters, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, παίρνοντας ώθηση από την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική, αλλά και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ.

  Το ράλι αυτό πήρε την ανιούσα μετά τις χθεσινές εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ελπίδες για νέα εστίαση στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

  Τα τραπεζικά στελέχη δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα είναι πιθανότερο να προχωρήσει στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πενταετείς αποδόσεις κυμαίνονται γύρω στο 1,15%, περίπου στο 1/3 σε σχέση με του βρίσκονταν στην αρχή της χρονιάς. 

  "Θα τολμούσα να πω ότι θα ήταν ανόητο να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το εκπληκτικό παράθυρο ευκαιρίας", δήλωσε το δεύτερο τραπεζικό στέλεχος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων