Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 15:41

  Bloomberg για Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο πρώην παρίας της Ευρώπης κατευθύνεται σε νέα εποχή

  Bloomberg για Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο πρώην παρίας της Ευρώπης κατευθύνεται σε νέα εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως μπορεί να έχουν καταγράψει υψηλά κέρδη από την αρχή του έτους, αλλά μία αγορά είναι στο επίκεντρο, η Ελλάδα.

  Κάποτε η αγορά με τις χαμηλότερες επιδόσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει άνοδο 46% από την αρχή του έτους, υψηλότερη από κάθε άλλο χρηματιστήριο παγκοσμίως.

  Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τώρα που η χώρα έχει εκλέξει νέο πρωθυπουργό τον φιλικό προς τις επιχειρήσεις Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναμενόταν, το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορεί να πάει το ελληνικό χρηματιστήριο από εδώ και μετά.

  Οι εκλογές "θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα, και μετά από μια δεκαετία ύφεσης, ο Μητσοτάκης θα στρέψει την χώρα στην πλήρη οικονομική εξομάλυνση", ανέφερε ο Cullen Thompson, της Bienville Capital, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικές μετοχές.

  Οι αγορές έχουν αρχίσει να συναισθάνονται την αλλαγή αλλά "υποτιμούν σημαντικά" την πλήρη επίδρασή της, καθώς ο κύκλος γίνεται πιο "ενάρετος", δηλώνει.

  Παρά τα σημαντικά κέρδη αυτού του έτους, οι ελληνικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν προτού φτάσουν στα υψηλά του 2014. Έχει αποκατασταθεί μόνο το ήμισυ των ζημιών που υπέστησαν στο διάστημα 2014-2016.

  Δεν πρόκειται μόνο για τις μετοχές. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην ευρωζώνη φέτος. Οι αποδόσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν πριν από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά η πτώση έχει επιταχυνθεί έκτοτε.

  Οι οικονομικοί δείκτες είναι "πράσινοι", ο ΡΜΙ μεταποίησης είναι άνω του 50%, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 1,9% φέτος και 2,1% το 2020.

  Το δημόσιο χρέος υπερέβη το 180% του ΑΕΠ και τώρα φαίνεται πιο μικρό ζήτημα καθώς η χαλάρωση της πολιτικής από την ΕΚΤ, ωθεί τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις όπου μπορούν.

  Ο κίνδυνος που συνδέεται με τη χώρα έχει εξαφανιστεί γρήγορα. Τα 5ετή CDS της Ελλάδος υποχώρησαν σημαντικά και διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009. Βρίσκονται τώρα στο σημείο όπου τα ιταλικά CDS διαπραγματευόταν, μόλις πριν από ένα μήνα.

  Η άνοδος των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον Thomaz Malavazzi, διευθυντή στη Helm Investment Partners στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικές μετοχές.

  Βλέπει στο πρόσφατο ράλι μια μικρή μόνο ανάκαμψη από την πτώση των τιμών του προηγουμένου έτους. "Υπάρχουν πολύ λίγα που έχουν προεξοφληθεί σχετικά με την στροφή σε ένα μείγμα πολιτικής φιλοαναπτυξιακό", δήλωσε.

  Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch επίσης βλέπουν δυναμική ανόδου από την μετά τις εκλογές πολιτική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις –αλλά με προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, την αποκατάσταση της υγείας στις τράπεζες και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

  Είναι απαραίτητη η συνεχής βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών, καθώς αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο τραπεζικός δείκτης έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος.

  Η εξομάλυνση ωστόσο είναι ακόμη μακριά. Η Τράπεζα της Ελλάδος δήλωσε πως ο ρυθμός μείωσης των επισφαλών δανείων δεν είναι αρκετός για να φέρει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,2%.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο το 2018.

  Ο Malavazzi δηλώνει ότι οι τράπεζες σύντομα θα λάβουν επιπλέον μέσα για να αντιμετωπίσουν τα NPLs μέσω συστημικών λύσεων από το ΤΧΣ και την ΤτΕ.

  Η άνοδος των τιμών ακινήτων παρέχουν collateral για τα NPLs, ωφελώντας τους ισολογισμούς και τη μελλοντική κερδοφορία, προσθέτει.

  "Τα χειρότερα πέρασαν", τονίζει η Berenberg προσθέτοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος έχουν διορθωθεί και ότι οι προφήτες δυσοίωνων εξελίξεων έχουν αποδειχθεί λάθος.

  Καθώς συνεχίζονται οι ροές στο κύριο ελληνικό ETF, ίσως η επόμενη ανησυχία για τις ελληνικές μετοχές να είναι η ρευστότητα. "Ας μην ξεχνάμε ότι η κεφαλαιοποίηση όλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι αντίστοιχη με αυτή της Adidas", αναφέρει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων