Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 14:09

  Ακόμη ένα θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο

  Ακόμη ένα θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:08

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με άνοδο έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις απώλειες που κατέγραφε για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. 

  Ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό έδαφος λίγο πριν το κλείσιμο παρά την πτώση που κατέγραφε νωρίτερα, όταν οι πωλητές επιδίδονταν σε ενθυλάκωση των κερδών τους αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων τους, αναμένοντας τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην ελληνική Βουλή μετά τις εκλογές της Κυριακής.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 894,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 82,16 εκατ. ευρώ.

  Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.237,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,28% στις 827,73 μονάδες.

  Οι πωλητές έχουν πάρει τα ηνία της συνεδρίασης αυτήν την ώρα, ενθυλακώνοντας μέρος των κερδών τους προκειμένου η Δευτέρα, η επομένη των εκλογών να βρει τα χαρτοφυλάκια με υψηλή ρευστότητα, ώστε να "ξεδιπλωθούν" οι στρατηγικές με βάση το ακριβές πλέον εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακός παράγοντας, το μέγεθος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας και η πιθανή της αυτοδυναμία είναι το βασικό διακύβευμα για το πώς θα διατεθεί η επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα.

  Όπως επίσης σχολιάζει η Bank of America, η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Η δημοσιονομική κατάσταση μπορεί να έχει βγει εκτός τροχιάς, ενώ το ακόμη πολύ υψηλό απόθεμα των NPEs των ελληνικών τραπεζών παραμένει ο αδύναμος κρίκος και ένα βασικό εμπόδιο της Ελλάδας προς μια ταχύτερη ανάκαμψη. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το να υπάρξει άμεσα πρόοδος σε όλα τα παραπάνω ζητήματα μετά τις εκλογές θα είναι πολύ σημαντικό, κατά την άποψη της BofA, και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για αλλαγή σελίδας στη χώρα.  

  Σχολιάζοντας τον βασικό κορμό του προγράμματος της ΝΔ, η Citigroup αναφέρει ότι οι μεγάλες περικοπές φόρων δεν θα ήταν εφικτές χωρίς περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως ο "καθαρισμός" των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διοικητικές / δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης έτσι ώστε να θέσει την ανάπτυξη σε μια ενάρετη πορεία και να οδηγήσει σε μια σταθερή μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένουν μεγάλες.

  Στο ταμπλό τώρα, τα μεγάλα βαρίδια είναι οι Coca Cola, Eurobank, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ οι οποίες κινούνται με απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Alpha Bank, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Jumbo σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Τιτάν, ΟΛΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020