Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 17:00

  Προς νέο ιστορικό υψηλό Dow και S&P 500

  Προς νέο ιστορικό υψηλό Dow και S&P 500
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.03

  Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αργότερα εντός του Ιουλίου, δεδομένων των μακροοικονομικών στοιχείων που κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενομένου.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,43% ή κατά 116,49 μονάδες, ο γενικός S&P 500 κατά 0,60% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,59%. Εάν οι Dow και S&P 500 διατηρήσουν τη θετική δυναμική τους, θα σημειώσουν νέο ιστορικό υψηλό.

  Των κερδών ηγούνται οι κλάδοι του real estate και των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

  Η συνεδρίαση της Τετάρτης λήγει νωρίτερα (στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος) λόγω της αυριανής εθνικής αργίας για την επέτειο της 4ης Ιουλίου.

  Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 102.000 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ADP και την Moody's Analytics, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 135.000.

  Τα απογοητευτικά στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στα τέλη Ιουλίου. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτό "παράθυρο" για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, δηλώνοντας ότι θα "ενεργήσει όπως είναι αναγκαίο" για να διατηρηθεί η τρέχουσα οικονομική επέκταση.

  "Όπως φαίνεται σε όλο τον πλανήτη, οι δείκτες του επιχειρηματικού κλίματος δείχνουν κάποια επιβράδυνση και φαίνεται ότι τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε ένα μικρό αντίστοιχο φαινόμενα και στις ΗΠΑ", σημειώνει ο Scott Colyer, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της Advisors Asset Management.

  "Υπάρχει σχεδόν 100% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Πιστεύω ότι η Fed θα δει ότι οι οικονομικοί δείκτες στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να δείχνουν επιβράδυνση", προσθέτει.

  Την σχετική αισιοδοξία ενίσχυσε και το tweet του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο καλεί σε απάντηση στη "νομισματική χειραγώγηση" από πλευράς Ευρωζώνης και Κίνας, κάτι που εκτιμάται ως ακόμη ένα "σήμα" προς τη Fed για μείωση επιτοκίων.

   

  Το επενδυτικό αίσθημα ενισχύει σήμερα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι παλιότερες θέσεις της Λαγκάρντ δείχνουν ότι δεν θα είναι αντίθετη στις πολιτικές στήριξης που έχει δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

  Η υποψηφιότητα της ακολουθεί τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει προτείνει τον Christopher Waller και την Judy Shelton για το διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve. Και οι δύο θεωρούνται ότι υποστηρίζουν επεκτατικές πολιτικές, με την Shelton να έχει δηλώσει πρόσφατα στη Wall Street Journal ότι πιστεύει πως η Fed θα πρέπει να μειώσει άμεσα τα επιτόκια της.

  Η Wall Street ξεκίνησε δυναμικά αυτή την εβδομάδα μετά από μια εμπορική ανακωχή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο γενικός S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο άνω του 1% από την αρχή της εβδομάδας και έσπασε, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, το ιστορικό του ρεκόρ.

  Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να ξαναρχίσουν εμπορικές συνομιλίες το σαββατοκύριακο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε παραχωρήσεις - ειδικά όσον αφορά τους περιορισμούς στην Huawei - για να μετριάσει την ένταση με το Πεκίνο.

  Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός για την εμπορική "ανακωχή" μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχει ξεπεραστεί, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την απειλή τιμολόγησης της διοίκησης Trump για πρόσθετα ευρωπαϊκά αγαθά.

  Το γραφείο του ύπατου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δημοσίευσε μια λίστα προϊόντων - συμπεριλαμβανομένων των ελιών, του τυριού της Ιταλίας και του ουίσκι του Σκωτίας - τα οποία θα μπορούσαν να "χτυπηθούν" με νέους δασμούς, επιπλέον εκείνων που εισήχθησαν τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη απειλήσει με επιβολή δασμών σε εισαγόμενα εμπορεύματα από την ΕΕ συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης διένεξης σχετικά με τις επιδοτήσεις εταιρειών παραγωγής αεροσκαφών στην Ευρώπη.

  Στις εταιρικές ειδήσεις, η μετοχή της Tesla σημειώνει άνοδο άνω του 6%, αφού η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανέφερε αριθμούς παράδοσης και παραγωγής - ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Symantec σημειώνει άλμα της τάξης του 15%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται την εξαγορά της από την Broadcom. Οι δύο εταιρείες στοχεύουν να ανακοινώσουν τη σχετική συμφωνία στα μέσα Ιουλίου.

  Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι παρά τους δασμούς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Μάιο, με τις εισαγωγές να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

  Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 8,4% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 55,52 δισ. δολ. τον Μάιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 54,4 δισ. δολ. τον Μάιο.

  Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,3% τον Μάιο από τον Απρίλιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Μάρτιο του 2015. Οι εξαγωγές, στο μεταξύ, αυξήθηκαν 2% που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 12 μηνών.

  Τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου έδειξαν ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρόσθεσαν 60.000 και 65.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, ενώ οι μικρές έχασαν 23.000 θέσεις. Τον Μάιο ο ιδιωτικός τομέας είχε προσθέσει μόλις 41.000 θέσεις εργασίας, πυροδοτώντας ανησυχίες για την πορεία της απασχόλησης.  

  Τέλος, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 221.000 την εβδομάδα μέχρι τις 29 Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στις 225.000.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ