Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 17:30

  Στο φίνις το οριακά θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου

  Στο φίνις το οριακά θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να απορροφήσει τις πιέσεις και να κλείσει τελικά με οριακά θετικό πρόσημο κατάφερε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του έμεινε πάνω από τις 870 μονάδες, υψώνοντας άμυνες έναντι της τραπεζικής, κυρίως, διόρθωσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 874,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 869,57 μονάδων (-0,55%) και 877,77 μον. (+0,39%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 430 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,08%, στις 2.227,68 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.350,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,53% στις 802,25 μονάδες.

  Με τα τεχνικά της δεδομένα κινήθηκε σήμερα η αγορά, καθώς ο FTSE 25 αντέδρασε όταν απειλήθηκε ενδοσυνεδριακά η στήριξη των 2.215 μονάδων, προκειμένου να απομακρυνθεί από το επίπεδο που θα άνοιγε τον δρόμο για τις 2.192 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, οι 2.236 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωσή της μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης.

  Εντούτοις το ΧΑ σήμερα κράτησε, έστω και στο "παρά πέντε" το ανοδικό του σερί, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αν και οι τίτλοι που είχαν υπεραποδώσει διόρθωσαν σημαντικά. Η αφομοίωση άλλωστε των επιπέδων ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής είναι απαραίτητη, όταν μάλιστα η κατάσταση που θα περιέλθει στα χέρια της νέας κυβέρνησης είναι αρκετά περίπλοκη. Και αυτό είναι το σενάριο που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή η συσσώρευση σε επίπεδο δεικτών, η οποία θα επιτρέψει σε αρκετά χαρτοφυλάκια να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών που έχουν καταγράψει σε επίπεδο τίτλων.

  Βέβαια, η εκτίμηση της Citigroup ότι μια φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση της Ν.Δ μπορεί τελικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ (ο οποίος έχει συμφωνηθεί να τηρηθεί μέχρι το 2022), έδωσε κάποια στηρίγματα στην αγορά, καθώς είναι μία παράμετρος που θα λειτουργήσει θετικά μεσο-μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι θα απελευθερώσει πόρους που διαφορετικά θα συγκεντρώνονταν από την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της.

  Πάντως για ακόμη μία ημέρα, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η νέα πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες πλέον καταρρίπτουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 2,11%, ενώ εκείνη του 5ετούς υποχωρεί στο 1,19%. Η νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών διεθνώς και ειδικά το σήμα που έχει δώσει η ΕΚΤ για χαλάρωση της πολιτικής της προσεχώς, δημιουργεί ένα άκρως ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές ομολόγων και για τους "κυνηγούς" αποδόσεων, ειδικά τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρά το ράλι, είναι οι υψηλότερες στην ευρωζώνης.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 2,27%, με τις Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΟΛΠ να προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, καθώς σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

  Στον αντίποδα, Σαράντης, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς ήταν οι τίτλοι που άσκησαν τη μεγαλύτερη πίεση στον Γενικό Δείκτη, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Alpha Bank, Λάμδα και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Eurobank, Jumbo και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ